Hlavní obsah

Letos budeme mít nejmenší zisk od vstupu do EU, odhadují zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní rok bude pro tuzemské zemědělce nejhorší od vstupu České republiky do Evropské unie (EU), pokud jde o zisky. Podle odhadů Zemědělského svazu vydělají letos farmáři kolem jedné miliardy korun, zatímco v roce 2009 částka dosáhla 2,6 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za propadem podle svazu stojí zejména nižší objem vyplacených dotací. "Letos bude vyplaceno řádově o čtyři miliardy korun dotací méně než loni. Přesto počítáme, že bude v zemědělství zisk, ale bude nižší než loni," uvedl předseda svazu Miroslav Jirovský.

Upozornil ale také na to, že konečný výsledek bude záviset i na vývoji výkupních cen v posledních měsících roku. Ke kladnému výsledku podle něj přispěje i letošní výrazné snížení nákladů v zemědělských podnicích, které se odhaduje na 4,5 miliardy korun.

České zemědělství se od vstupu do EU nachází v kladných číslech. Loňský zisk byl v tomto období zatím nejnižší. Podle údajů zveřejněných na jaře letošního roku vydělaly zemědělské podniky 3,17 miliardy. Podle Jirovského byla částka později zrevidována na 2,6 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám