Hlavní obsah

Inflace v říjnu zůstala na dvou procentech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Meziroční inflace v říjnu zůstala stejně jako v předchozím měsíci na dvou procentech. Ve srovnání se zářím spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta kvůli levnějším tuzemským rekreacím a některým potravinám. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i nadále ceny potravin, nealkoholických nápojů a také bydlení. Vyšší než loni byly zejména ceny mléka, a to o 11 procent, másla o téměř 23 procent, ovoce o 10,9 procenta, brambor o 52 procenta a kakaa o více než 16 procent.

V bydlení vzrostlo čisté nájemné o 8,5 procenta. Ceny zemního plynu byly vyšší o 6,6 procenta, tepla a teplé vody o 3,4, vodného o 3,8, stočného o 4,9 procenta. O bezmála 12 procent vzrostly také ceny léků a jejich doplatků.

Zrychlení meziročního cenového růstu ČSÚ uvádí také v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot vzrostly o 14,5 procenta z 11,8 procenta v září.

Naopak nižší než loni byly ceny oděvů (o tři procenta) a obuvi o 1,5 procenta. O 11,4 procenta klesly ceny mobilních telefonů a osm procent ceny amatérského fotopříslušenství. O 13,2 procenta klesly i ceny aut.

Inflace i nadále ve stejných relacích

„Do konce roku čekáme stejnou nebo jen o málo vyšší míru inflace. V průměru by inflace za rok 2010 měla činit 1,4 až 1,5 procenta,“ uvedla analytička Helena Horská z Raiffeisenbank. Po celý příští rok se i navzdory předpokládanému růstu nájmů, cen energií a velmi pravděpodobně i potravin dá očekávat inflace těsně nad 2 procenty.

„Poptávka zůstává stále slabší a ceny vzhůru netáhne, ceny jsou tak spíše tlačeny vzhůru rostoucími cenami komodit na světových trzích, což se projevuje zejména rostoucími cenami potravin,“ doplňuje analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle Šimka nás v příštím roce čeká zejména pokračující růst regulovaného nájemného, cen elektřiny, levnější nebudou ani ceny potravin a oblečení kvůli rostoucím cenám komodit na světových trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám