Hlavní obsah

Většina Čechů považuje míru nezaměstnanosti za vysokou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě třetiny lidí vnímají současnou úroveň nezaměstnanosti v Česku za příliš vysokou. Dalších 28 procent ji považuje jako přiměřenou a tři procenta Čechů jako příliš nízkou. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Osloveno bylo 1024 respondentů starších 15 let.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hodnocení současné nezaměstnanosti jako příliš vysoké se častěji objevovalo mezi dotázanými ve věku nad 60 let, důchodci, nezaměstnanými, respondenty s životní úrovní hodnocenou jako špatnou, případně jako "ani dobrou, ani špatnou" a vyučenými bez maturity,“ uvedlo CVVM.

Jako vysokou spatřují lidé nezaměstnanost zejména v Olomouckém kraji a na Vysočině. Pokud jde o politickou orientaci, pak jde hlavně o voliče ČSSD a KSČM. Lépe vidí situaci kolem nezaměstnanosti lidé do 45 let, absolventi vysokých škol, podnikatelé a živnostníci, vysoce kvalifikovaní a vedoucí pracovníci, dotázaní s dobrou životní úrovní a lidé, kteří žijí v Praze nebo v Jihočeském kraji, a rovněž stoupenci ODS.

Více než polovina lidí si myslí, že se míra nezaměstnanosti do budoucna zvýší. Více než čtvrtina se domnívá, že se nezmění a devět procent lidí míní, že nezaměstnanost klesne.

Jde, nebo nejde práci sehnat?

Téměř polovina respondentů zastává názor, že většina nezaměstnaných si není schopna sehnat vhodnou práci. Více než čtvrtina dotázaných si myslí, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vůbec žádnou práci a jen 22 procent se domnívá, že nezaměstnaní jednoduše nemají zájem pracovat.

Odpověď, že většina dotázaných nemůže najít jakoukoli práci, častěji zmiňovali lidé, kteří byli opakovaně či po delší dobu nezaměstnaní, respondenti se špatnou životní úrovní, dotázaní ve věku 45 až 59 let a příznivci ČSSD. Naopak nechuť pracovat jako hlavní příčinu toho, že lidé nepracují, uváděli častěji muži, dotázaní s dobrou životní úrovní a přívrženci ODS.

Nezaměstnanost v Česku letos v září podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesla o desetinu procentního bodu na 8,5 procenta. Pracovní úřady ke konci devátého měsíce registrovaly 500 481 uchazečů o zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám