Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot mírně poklesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu nepatrně poklesly, benzín Natural 95 zlevnil v průměru o sedm haléřů na 31,21 Kč, nafta o dva haléře na 30,32 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS s tím, že posilující cena ropy zřejmě další pokles zastaví.

Článek

Nejlevnější benzín zůstává v Ústeckém kraji (30,71 Kč), naopak nejdražší je stále jižní Morava (31,87 Kč). Nejrazantněji klesaly ceny na Vysočině (o 33 haléřů), naproti tomu na Olomoucku o osm haléřů stouply.

Pokud jde o naftu, tak nejlevnější je v Karlovarském kraji (29,76 Kč), nejdražší je v Jihomoravském kraji (30,92 Kč). Zatímco na Liberecku v uplynulém týdnu poklesla cena nafty v průměru o 16 haléřů, v Olomouckém kraji naopak o 23 haléřů vzrostla.

Meziměsíčně zlevnily Natural 95 i nafta shodně o tři haléře. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzínu dražší o 3,63 koruny, nafta dokonce o 4,66 koruny.

Zdraží nafta víc než benzín?

V průběhu následujících dní by se mělo snižování cen pohonných hmot zastavit. Ceny ropy na světových trzích totiž opět začaly růst a tento růst dokonce předčí posilování koruny vůči americkému dolaru. Kurz koruny sice za poslední dva týdny výrazně posílil – zhruba o korunu. Ropa však zdražila o pět dolarů.

Cena ropy Brent v pátek uzavírala obchodování na hodnotě 83,78 dolaru za barel. Proti zdražování ropy hovoří vysoké zásoby ropy a ropných produktů v USA a pochyby o brzkém zotavení světové ekonomiky z hospodářské krize. Cenu ropy tlačí vzhůru naopak oslabující kurz dolaru vůči hlavním světovým měnám.

Na vývoj cen ropy reagovaly stejným způsobem i ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, která je určující pro vývoj cen pohonných hmot v Česku. Na burze však v poslední době mnohem více zlevňuje benzín než nafta, což by se mohlo projevit i na cenách těchto paliv v tuzemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám