Hlavní obsah

USA nutí Evropu vzdát se v MMF části své moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy podnikly dosud nevídaný krok k tomu, aby přinutily Evropu předat část své rozhodovací pravomoci ve vedení Mezinárodního měnového fondu prudce rostoucím ekonomikám rozvojového světa v čele s Čínou. Washington, který je frustrovaný evropským odmítáním vzdát se části moci, počátkem tohoto měsíce odmítl podpořit evropský návrh rezoluce, která se vyslovovala ve prospěch zachování devíti evropských křesel ve výkonné radě MMF. Sdělili to diplomaté agentuře Reuters.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

Washington se dlouho bezvýsledně snaží snížit počet křesel v radě MMF ze 24 na 20 a posílit vliv rozvojových mocností na úkor Evropy. Má to být součást širších reforem mezinárodních finančních institucí, které by odrážely realitu mohutného vzestupu rozvojových ekonomik.

Evropa se ani přes svou postupující integraci nehodlá vzdát svých křesel, s tím, že země jako Belgie, Nizozemsko, Španělsko, Itálie, Dánsko a Švýcarsko zastupují skupiny zemí včetně států rozvojového světa. Vlastní křesla mají největší evropské ekonomiky Německo, Francie a Británie.

Výkonná rada je vedle rady guvernérů jedním z hlavních rozhodovacích orgánů MMF. Dohlíží na činnost fondu a schvaluje úvěry zemím ve finančních krizemi. Ve vedení MMF od druhé světové války dominují USA a Evropa, MMF však v posledních letech zahájil reformy, které by v rozhodování zvýšily váhu nových ekonomických mocností.

Bývalý člen rady MMF Domenico Lombardi řekl, že krok USA z 6. srpna byl bezprecedentní a odrážel frustraci Washingtonu z Evropy nejen v otázce vedení fondu, ale i v širších ekonomických záležitostech. Mezi oběma stranami jsou spory o nová globální pravidla regulace bankovního kapitálu a USA se také obávají, že současný důraz Evropy na úsporná opatření může ohrozit oživení globální ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám