Hlavní obsah

Toyota dlouhodobě ignorovala problémy se zrychlováním

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota čelí dalším stížnostem a soudním obviněním. O problémech aut, která po miliónech opravuje po celém světě, totiž věděla mnoho let. Dřívější stížnosti a upozornění však ignorovala.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Článek

Společnost podle dokumentů, které byly v pondělí předloženy u soudu, věděla nejméně o šesti nehodách, které se staly od roku 2003. Zapříčiněny byly právě zrychlením aut, což v některých případech přímo Toyotě potvrdili její vlastní technici a dealeři.

Ve Spojených státech se proti firmě vede hned několik žalob, včetně hromadných. Lidem se například nelíbí i to, že automobilka problémy neřešila. V současnosti Toyota kvůli problémům ztrácí na hodnotě.

Právě problémy s plynovými a brzdnými pedály doslova zaplavily automobilku v druhé polovině loňské roku a táhnou se nadále. K opravě muselo být po celém světě svoláno přes 11 miliónů vozů. Závady si během mnoha nehod vyžádaly i několik mrtvých.

Jelikož nejvíce vadných aut bylo ve Spojených státech, tamní úřady vyměřily Toyotě pokutu v rekordní výši 16,4 milióny dolarů. Její šéf se pak dokonce musel zpovídat před americkým Senátem. Následně se zákazníkům společnosti veřejně omluvil.

Podle jeho prohlášení automobilka příliš rychle expandovala, přičemž její vnitřní kontrolní mechanismy selhaly.

Reklama

Související články

Toyota má další problémy s luxusními Lexusy

Japonská automobilka Toyota má opět problémy se svými vozy. Tentokrát musí svolat k opravě na 17 tisíc luxusních Lexusů. Během testů bylo totiž zjištěno, že za...

Toyota ohlásila možné problémy na motorech

Japonská automobilka opět zásobuje média zprávou o poruchách svých vozů. Společnost ve čtvrtek varovala, že hrozí problémy s motory u 270 tisíců vozů prodaných...

Výběr článků

Načítám