Hlavní obsah

Další finanční problémy v Evropě, Portugalsko má horší rating

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsku byl v úterý snížen agenturou Moody´s rating. Země se tak dostala na pomyslný seznam finančních hříšníků, kteří si v posledních měsících „vysloužili“ horší hodnocení a nedůvěru investorů. Podobné problémy již mělo i Řecko a Španělsko.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Agentura Moody´s snížila rating ze známky AA2 na A1 s výhledem stabilním. Svůj krok zdůvodnila zhoršováním dluhu a očekáváním slábnoucí finanční pozice, slabým výhledem na růst.

Podobná hodnocení v posledních měsících tvrdě dopadají na celou Evropu. Horší hodnocení totiž dostali i další rozpočtoví hříšníci, tedy Španělsko a Řecko. Nutné je dodat, že právě Řecko spustilo na starém kontinentu vlnu finančních problémů. Posléze hodnocení země spadlo na úroveň braku.

Kvůli zmíněným potížím se již od konce loňského roku trápí jednotná evropská měna, která proti dolaru stále oslabuje. Propad kurzu byl zaznamenán i v úterý, po ohlášení snížení ratingu Portugalsku. Euro se tak dostalo na 1,2530 amerického dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám