Hlavní obsah

Maďarsko požádá o další miliardy a chce povolit větší deficit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko plánuje pro příští dva roky požádat Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou unii (EU) o balíček finanční pomoci ve výši 10 až 20 miliard eur (až 515 miliard korun). Rovněž nezvládne snížit deficit, jak se zavázalo, a žádá o uvolnění podmínek pro příští rok. V rozhovoru pro agenturu Reuters to v pátek řekl maďarský ministr financí György Matolcsy.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský ministr financí György Matolcsy

Článek

Nová vláda se domnívá, že bude potřebovat novou pomoc, bude-li se ekonomická situace v Evropě zhoršovat. MMF a EU už přitom v roce 2008 Maďarsku poskytly 25 miliard dolarů (přes půl biliónu korun), aby země nezbankrotovala. Tato pomoc letos v říjnu skončí.

Její podmínkou bylo, že deficit státního rozpočtu v roce 2010 bude nanejvýš 3,8 procenta a v roce následujícím tři procenta. Matolcsy nyní uvedl, že Maďarsko požádá, zda by rozpočtový schodek směl být příští rok větší. „Myslím, že bychom se s partnery měli domluvit na deficitu někde mezi třemi a 3,8 procenta,“ řekl.

To, že Maďarsko zřejmě požádá mezinárodní úřady o další finanční pomoc, avizoval nedávno hlavní poradce maďarského premiéra Viktora Orbána György Szapáry. Dodal, že delegace MMF a EU přijedou do Budapešti jednat začátkem července. Zpráva vyvolala rozruch na finančních trzích, který způsobil pád eura na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky.

Státní dluh Maďarska v současnosti činí asi 78,9 procenta HDP, upozornil britský list The Guardian. Podle předpovědí by měla tamní ekonomika v příštím roce růst o zhruba 2,8 procenta. Maďarská vláda chce své příjmy vylepšit mimo jiné novým zdaněním bankovnictví. To by mělo do státní pokladny přinést dalších 200 miliard forintů (téměř 18 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám