Hlavní obsah

Čína uvolnila měnu, vzrušené burzy posilují

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína po měsících nátlaků nejen ze Spojených států uvolnila svoji silně podhodnocenou měnu. Ta ihned během pondělní obchodování strmě posílila vůči dolaru až na pětileté maximum. Následně posílily akciové trhy v Asii a nyní i v Evropě.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Článek

Nejlidnatější země světa držela dlouho svoji měnu silně podhodnocenou tak, aby pomohla ekonomice. Čínský vývoz se tím dostal do výhodnější pozice, což se samozřejmě nelíbilo Spojeným státům a dalším zemím, které se těžce potýkaly s hospodářskou krizí. Kvůli slabému jüanu měli totiž zahraniční společnosti ztížený export do asijských zemí.

Za uvolnění čínské měny dlouhodobě loboval i americký prezident Barack Obama. Teprve o uplynulém víkendu čínská centrální banka přislíbila, že udělá kurz jüanu více flexibilní. Ihned v pondělí pak měna vystoupila na nejsilnější pozice proti dolaru od července 2005.

To se navíc pozitivně odrazilo i na obchodování na asijských burzách. Ty uzavřely v pondělí výrazně silnější, například japonská Nikkei si polepšila o 2,43 procenta. Následně zahájily obchodování růstem i burzy v Evropě. Kolem půl desáté si německý index DAX polepšil o 1,73 procenta, polský WIG o 1,40 procenta a pražský PX o 1,88 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám