Hlavní obsah

Americký senátor chce donutit Čínu k výrazné revalvaci měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký senátor Charles Schumer chce vyzvat Kongres, aby přijal novou legislativu, která by donutila Čínu k výrazné revalvaci její měny jüan. Senátor řekl, že sobotní oznámení čínské centrální banky o další reformě kurzového režimu nestačí, a že Čína se vzdaluje slibům, které v otázce změny kurzu dala.

Foto: Reuters

Článek

Čína v sobotu překvapivě oznámila, že přistupuje k další fázi reformy své měnové politiky a umožní postupné uvolňování kurzu jüanu. Pásmo pro pohyb měny sice zůstane beze změn, kurz ale bude pružnější. Větší zpevnění kurzu ale nelze očekávat a tamní centrální banka dokonce naznačila, že v úvahu může připadat i oslabení měny.

"Pouhý den po tom rozruchu, že Čína konečně změnila svou politiku, už couvá. Tím se potvrzuje naše počáteční skepse," řekl dnes Schumer. Ten je ve Washingtonu považován za jeden z prominentních hlasů v otázce kurzové politiky Pekingu.

Oznámení Číny hned v sobotu vyvolalo vcelku pochvalné reakce, hlavně ve Spojených státech, které Čínu už léta obviňují, že drží kurz jüanu příliš nízko, a podporuje tak své vývozce. Čína dnes ale oznámila, že nelze čekat žádnou jednorázovou revalvaci, jak někdo předpokládal.

"S legislativou chceme co nejvíce pohnout. Jen rázná legislativa Číňany přinutí ke změně a zajistí, že v důsledku nespravedlivé obchodní politiky z Ameriky přestanou mizet pracovní příležitosti i bohatství," poznamenal senátor.

Většina státníků v sobotu i dnes hodnotila krok Číny vcelku příznivě, i když část hlasů upozorňuje, že důležité budou další kroky čínské centrální banky. Ta začala s reformou kurzové politiky v červenci 2005, v roce 2008 ji ale kvůli krizi zastavila. Jüan tak vůči dolaru stojí bez větších změn na místě už 23 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám