Hlavní obsah

mBank následuje konkurenci, zdraží bankovní poplatky

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

mBank stejně jako konkurence mění sazebník bankovních poplatků, některé služby tak nově podraží. Změny se dotknou výběrů z bankomatů a platebních příkazů. Banka o tom informovala na svých internetových stránkách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Změna sazebníku je platná od 1. srpna a dotkne se klasických účtů mKonto. Klienti musí počítat s tím, že nově budou limitováni v počtu bezplatných transakcí. Každý měsíc budou moci zdarma provést jen deset příkazů do jiné banky, další taková transakce je přijde na tři koruny.

„Tento bod se dotkne méně než dvou procent našich klientů, kteří osobní účet mKonto využívají převážně k jiným než osobním účelům (především pro podnikání) a generují až několik set transakcí denně. Těmto klientům bude nabídnut jiný produkt více vyhovující jejich skutečným potřebám,“ uvedla banka.

Ta dále zpoplatní u osobních účtů výběry z bankomatu. Doposud měli klienti tři výběry měsíčně zdarma. Od srpna se výše poplatku za tuto službu bude odvíjet podle jejich útrat u obchodníků. Pokud klient utratí měsíčně bezhotovostně do dvou tisíc korun, první tři výběry z bankomatu budou za devět korun, další pak za 35 Kč. Při útratě od dvou do tří tisíc korun bude první výběr zdarma, druhý a třetí za devět korun, zbylé pak opět za 35 Kč. Dva výběry budou bezplatné při útratě od tří do čtyř tisíc korun. Tři výběry zdarma pak čekají pouze na ty, co utratí více než čtyři tisíce korun měsíčně.

Omezení platí i na výběr hotovosti v zahraničí. Zdarma budou bankomaty sloužit těm, co vyberou ekvivalent minimálně 2500 korun. Ostatní zaplatí za výběr 35 korun.

Sazebníky v následujících měsících změní rovněž Česká spořitelna či Komerční banka. [celá zpráva]

Mění se i úročení spořicích účtů

Kromě bezplatných služeb mBank lákala původně nové klienty na výši úrokových sazeb u spořicích účtů. Ty však dlouhodobě snižuje, stejně tak tomu bylo i před několika dny, kdy zhodnocení u konta eMax kleslo na 0,65 procenta.

Sazby mění i nováček na trhu AXA bank, která v tuzemsku působí od letošního roku. Zprvu lákala klienty na spořicí účet se zhodnocením až tří procent. Od začátku června sazbu rovněž snížila a to na maximální zhodnocení 2,5 procenta pro ty klienty, kteří mají během roku na účtu průměrně alespoň 40 tisíc korun.

„Stejně jako konkurenční finanční ústavy tak AXA Bank reaguje na snížení úrokových sazeb ČNB, které vstoupilo v platnost 7. Května,“ zdůvodnila snížení sazeb banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám