Hlavní obsah

České dráhy měly za tři měsíce zisk dva milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy v prvním čtvrtletí hospodařily se ziskem dva milióny korun. Výsledek je o 125 miliónů korun lepší než za první čtvrtletí loni. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel drah Petr Žaluda. Za ziskem je podle něj snížení nákladů a růst tržeb. Dráhy čtvrtletní výsledky zveřejnily poprvé.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda

Článek

Provozní zisk před započtením odpisů (EBITDA) je za čtvrtletí 535 miliónů korun, což představuje meziroční zlepšení o pětinu. Za celý letošní rok chtějí dráhy zvýšit EBITDA na dvě miliardy, celkové hospodaření by mělo skončit v mírném zisku, takzvané černé nule.

"První kvartál nám ukazuje, že je to reálné," uvedl náměstek pro ekonomiku Michal Nebeský. Na provoz vlaků částečně přispívají jako objednatelé kraje a ministerstvo dopravy. Za čtvrtletí celkem zaplatily tři miliardy, o 56 miliónů méně než loni

České dráhy poprvé hospodařily s provozním ziskem před odpisy (EBITDA) loni. Především díky několikamiliardové pomoci od státu se výsledek zlepšil o 4,8 miliardy na 1,1 miliardy. S drahami se loni svezlo 163 miliónů lidí.

Podnik minulý rok investoval do nových vlaků 4,2 miliardy korun. Do roku 2014 má v plánu investovat do nových souprav či jejich renovace dalších 16 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám