Hlavní obsah

Železnice si přišla díky vulkánu na své, ČD hlásí miliónové tržby

Novinky, toh

Zatímco evropské nebe zelo v posledních dnech prázdnotou, železnice a také popřípadě autobusy praskaly ve švech. Například České dráhy měly pětkrát vyšší tržby, než je obvyklé.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fronta na lístky na hlavním pražském nádraží

Článek

„Přesné počty přepravených osob zatím nejsou k dispozici, ale tržby v mezistátní dopravě, které se rozdělují mezi jednotlivé evropské železnice podílející se na přepravě klientů, stouply asi pětkrát a přesáhly 20 miliónů korun,“ vyčíslil mluvčí podniku Petr Šťáhlavský.

Z Prahy navíc lidé jezdili často do destinací, které pro cestu vlakem nejsou tradiční. „Pokladní vyhledávali spoje například do Kodaně, Stockholmu, Londýna, Paříže, Bruselu či Barcelony,“ popsal Šťáhlavský.

Podle něj tak mnoho spojů muselo být posíleno, zejména do Berlína, Hamburku, Vídně, Budapešti. „Zvláštní posily byly vypraveny také u lůžkových expresů do Moskvy,“ dodal mluvčí.

Mnoho mezinárodních spojů bylo ihned vyprodáno, navíc na nádraží se stály dlouhé fronty. Lidé v nich čekali i dvě hodiny. Nutné je dodat, že obdobná situace byla na nádražích evropských metropolích.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Fronta lidí stojících v Římě na vlakovém nádraží Termini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám