Hlavní obsah

USA znovu uvěřily české ochraně duševního vlastnictví

Spojené státy po roce vyřadily Česko ze seznamu zemí monitorovaných kvůli ochraně práv k duševnímu vlastnictví. Česká republika se na seznamu loni ocitla poprvé po osmi letech. Od letošního roku ale v Česku začal platit nový trestní zákoník zvyšující postihy za porušování těchto práv a zlepšila se kontrola trhů v pohraničí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Situaci v (Česku) budeme nadále sledovat a efektivitu uplatňování nových zákonů," uvedl Stan McCoy z úřadu. Odstranění ze seznamu podle něj značí významný pokrok a je signálem zlepšení ochrany duševního vlastnictví. Spolu s Českou republikou vyřadily Spojené státy ze seznamu, který připravují každý rok, i Polsko a Maďarsko.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu je změna důležitá nejenom pro image země, ale mohla by pomoci i české ekonomice. "Odstranění naší země z tzv. Watch Listu představuje především pozitivní signál pro potencionální investory, kteří ve svém sektoru potřebují dostatečně silnou ochranu práv k duševnímu vlastnictví. Jedná se především o firmy s vysokým výzkumným a inovačním potenciálem," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Spojené státy v seznamu rozlišují dva stupně nedostatečné ochrany autorských práv. Do první skupiny patří takzvané prioritně sledované země, kde je situace nejhorší. Letos se to týká 11 států, již tradičně například Číny či Ruska. Druhý seznam zahrnuje monitorované země. Letos je na něm zhruba 30 zemí, například Bělorusko či Itálie.

Hlavním problémem je padělání značek

Za hlavní problémy ochrany duševního vlastnictví ve světě Spojené státy podle letošní zprávy považují stále více rozšířené padělání značkového zboží, kolem něhož vznikl "sofistikovaný globální byznys". Padělání se týká pestré škály výrobků, od léků, přes zdravotní pomůcky, jídlo, nápoje, zubní pasty, elektroniku až třeba po součástky pro automobily a letadla. Typů padělaných výrobků přitom stále přibývá.

Velkým problémem podle Spojených států nadále je také internetové a digitální pirátství, jež se týká všeho od softwaru, přes hudbu či filmy až po knihy. USA je vytýkají například i svému sousedu Kanadě, kterou proto opět zařadily mezi prioritně sledované země. Nejistá je ale podle nich na internetu i situace kolem chráněných známek a doménových jmen.

"Padělání a pirátství ovlivňují zisky legitimních výrobců a má dopad i na zákazníky, jejichž životy a bezpečnost jsou ohroženy, když si kupují falešné výrobky. Poškozují také ekonomiky zemí, v nichž se vyskytují, protože je připravují o daně a odrazují investory," uvedl Úřad obchodního zmocněnce USA ve zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám