Hlavní obsah

Pojištění na letošní rok má přes tisíc cestovek, některé si musely připlatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny pro letošní rok pojistily proti riziku úpadku více než tisícovku cestovních kanceláří. S několika dalšími ještě jednají, celkem odmítly pojistit pár desítek touroperátorů. Z ankety mezi pojišťovnami vyplynulo, že zajistitelé žádali zpřísnění podmínek pojištění, ceny pojistek tak v některých případech stouply.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

U České podnikatelské pojišťovny je pojištěno proti krachu 256 cestovních kanceláří. "V roce 2010 nás zatím oslovilo dvacet nových kanceláří, z nich 12 uzavřelo pojistnou smlouvu. Na rok 2010 jsme neobnovili smlouvu s deseti kancelářemi," řekla mluvčí pojišťovny Renata Svobodová.

Pojišťovna Europäische Reiseversicherung prostřednictvím společnosti Etics ITP pojistila celkem 129 cestovních kanceláří. "Pro tento rok jsme byli nuceni odmítnout 11 kanceláří," uvedl ředitel Etics IP Štěpán Landík. Union poisťovna má pojištěno 117 českých cestovných kanceláří. Z toho je 22 CK, které u ní loni nebyly pojištěny. "Po vyhodnocení podkladů jsme v čtyřech případech nepředložili nabídku na pojištění pro případ úpadku kanceláře," dodala mluvčí pojišťovny Judita Smatanová.

U pojišťovny UNIQA pravděpodobně zůstane počet pojištěných CK víceméně stabilní, loni jich měla touto dobou pojištěných asi 145. Pojišťovna Generali má platnou smlouvu s více než 380 cestovními kancelářemi.

Pojišťovny jsou obezřetnější

V důsledku panující mezinárodní ekonomické recese, která se projevila mimo jiné i úpadky cestovních kanceláří nejen v ČR ale i v Evropě, tlačí zahraniční zajistitelé na pojišťovny, aby zpřísnily podmínky pro pojištění záruky pro jejich krachu, upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka. Vývoj cen je podle něj nyní těžké předpovídat, bude hodně záležet na tom, jak dopadne hlavní turistická sezona.

Etics ITP, která je dcerou Evropské cestovní pojišťovny, byla prý vzhledem k obecně rostoucím rizikům na trhu pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku nucena obezřetněji vyhodnocovat údaje o jednotlivých subjektech. "Navíc v některých případech jsme museli přistoupit k navýšení pojistného z důvodu přísnějších požadavků našich zajistitelů," dodal Landík.

Ke zpřísnění podmínek pro pojištění ostatních cestovních kanceláří zřejmě přispěl i loňský krach cestovní kanceláře Tomi Tour. Počátkem tohoto roku Generali neprodloužila pojištění na letošní rok cestovní kanceláři Sunny Days. Ta poté vrátila koncesi na provozování cestovní kanceláře a změnila se na agenturu.

Cestovní kanceláři bez pojištění musí živnostenský úřad odebrat koncesi. Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří doporučuje, aby lidé při nákupu zájezdů kontrolovali, zda má vybraná firma pojištění uzavřené. Zákazníci, kteří si koupili zájezd od kanceláře bez pojištění proti krachu, mohou požadovat vrácení peněz. Klient může v takovém případě stornovat zájezd bez poplatků.

Dostane-li se některá pojištěná CK do potíží, pojišťovna se postará o její klienty, kteří se už v té době na zájezdu v zahraničí nacházejí, nebo kteří zaplatili cenu či zálohu za zájezd a na dovolenou teprve čekají.

Reklama

Výběr článků

Načítám