Hlavní obsah

V USA zkrachovalo tento týden dalších sedm bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Regulátoři ve Spojených státech za minulý týden dali zavřít dalších sedm menších regionálních bank. Následkem hospodářské a finanční krize na odvětví doléhá vysoká nezaměstnanost a pokračující potíže se špatným portfoliem úvěrů.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkový počet bank, které regulátoři museli zavřít, od začátku roku stoupl na 37; loni to bylo celkem 140 bank. Pokud by letos krachy bank pokračovaly tempem jako v hektickém uplynulém týdnu, za celý rok by jich skončilo 365.

Regulátoři odhadují, že sedm bank z minulého týdne připraví Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) zhruba o 1,28 miliardy dolarů. Největší z nich byla Advanta Bank z Utahu, která měla v aktivech 1,6 miliardy dolarů a na vkladech 1,5 miliardy.

Předsedkyně FDIC Sheila Bairová tento týden uvedla, že se banky se špatnými aktivy vypořádávají a že v tom dosahují pokroku. "Myslíme si, že to vyvrcholí v tomto roce a že to bude v příštím roce citelně lepší," předpověděla.

Ve čtvrtém čtvrtletí vytvořil bankovní sektor v USA zisk 914 miliónů dolarů, zatímco ve stejném období předchozího roku vykázal ztrátu 37,8 miliardy. Oživování odvětví ale není vyvážené.

K zisku se rychleji vracejí největší banky a malé banky jsou proti nim v konkurenční nevýhodě. FDIC odhaduje, že celková suma na vyčištění bankovního odvětví bude mezi roky 2009 až 2013 kolem 100 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám