Hlavní obsah

Majitel černouhelné OKD měl loni ztrátu 1,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžební společnost New World Resources, majitelka černouhelné firmy OKD, měla loni ztrátu 61,6 miliónu eur (zhruba 1,6 miliardy Kč) po zisku 351,6 miliónu eur v roce 2008. V samotném čtvrtém čtvrtletí už byla v zisku. Tržby firmě v loňském roce klesly o 38 procent na 1,117 miliardy eur (asi 28,8 miliardy Kč).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za poslední loňské čtvrtletí firma své tržby zvýšila proti třetímu čtvrtletí o 17 procent na 341,2 miliónu eur a obrátila se do zisku ve výši 7,5 miliónu eur proti ztrátě v předchozím čtvrtletí ve výši 27,6 miliónu eur.

"Rok 2009 byl rokem dvou odlišných polovin. V důsledku regionálního i světového hospodářského poklesu se v prvním pololetí roku 2009 výrazně snížila poptávka po oceli, což vedlo ke značným propadům v prodeji koksovatelného uhlí i koksu. Obchodování s koksem v regionu prakticky ustalo, což některé producenty koksu přinutilo zcela ukončit činnost a zároveň to způsobilo velmi obtížné období i našim vlastním koksárenským provozům. Energetické uhlí se naopak ukázalo jako stabilizující faktor, který nám zajišťoval vyrovnané příjmy po celý rok," uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon.

Nizozemskou společnost NWR vlastní z 63,7 procent společnost BXR Mining B.V. nepřímo ovládaná firmou RPG Partners Limited, jíž vlastní společně Zdeněk Bakala a investiční společnost Crossroads Cupital Investments Inc. Zbývající akcie NWR se obchodují na burzách. NWR je jediným vlastníkem největšího domácího producenta černého uhlí, firmy OKD.

Reklama

Výběr článků

Načítám