Hlavní obsah

Ekonomika Evropské unie neplní očekávání

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomika Evropské unie zbrzdila své zotavení. Podle pátečních údajů Eurostatu hrubý domácí produkt zemí eurozóny a celé sedmadvacítky vzrostl v posledním čtvrtletí ve srovnání s předešlými třemi měsíci jen o jednu desetinu procenta. To lze označit za velké zklamání. Odborníci očekávali růst mnohem větší. V meziročním srovnání ekonomika eurozóny klesla o 2,1 procenta, celé EU pak o 2,3 procenta.

Článek

Například rozjezd německé ekonomiky zaostal za očekáváním. Místo růstu totiž tamní hospodářství v posledním čtvrtletí mezikvartálně stagnovalo. Trh přitom očekával růst, a to 0,2 procenta. Vyplývá to z pátečních předběžných údajů o vývoji německého HDP.

Největší evropská ekonomika přitom již v předešlých dvou čtvrtletích vykázala růst. Z recese tamní hospodářství uteklo loni v létě, a to zejména díky silnému exportu.

Zbrzdění ekonomického růstu v Německu by mohlo mít vliv i na českou ekonomiku. Český export totiž nejčastěji míří právě do Německa.

Lepší výsledky hlásí Slovensko

V pátek zveřejnilo své předběžné výsledky za čtvrté čtvrtletí i Slovensko. To si podle statistiků výrazně polepšilo. V meziročním srovnání slovenské HDP kleslo jen o 2,7 procenta. Trh přitom očekával hlubší pokles, a to o více než čtyři procenta.

Za celý loňský rok podle předběžných odhadů činil pokles 4,7 procenta.

Naopak v současnosti nejproblematičtější člen EU, tedy Řecko, svůj propad prohloubilo. Podle statistiků tamní HDP v závěru roku propadl meziročně o 2,6 procenta. Analytici přitom čekali pokles výrazně menší.

Reklama

Výběr článků

Načítám