Hlavní obsah

Slovenští autodopravci začnou v pondělí stávkovat

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Část slovenských autodopravců vyhlásila od pondělí 1.února časově neomezenou stávku. Unie autodopravců Slovenska ve středu potvrdila, že tím vyjadřuje nespokojenost s rozsahem zpoplatnění silnic první třídy v rámci elektronického mýtného systému.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Do prvního února se mýto na silnicích první třídy neplatí, ale od tohoto data bude zpoplatněno 1400 kilometrů. Autodopravci žádají redukci na 333 kilometrů.

Žádají také pozastavení výběru mýta do prvního června 2010. „Nezůstává nám nic jiného, než se vrátit do ulic,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce Unie autodopravců Slovenska Jaroslav Polaček.

Na tuto informaci okamžitě reagoval premiér Robert Fico, který na čtvrtek pozval zástupce nespokojených autodopravců na jednání. Další jednání navrhuje také ministerstvo dopravy.

Slovensko zavedlo začátkem roku systém elektronického mýta. Podle autodopravců bylo mýto špatně připraveno a jeho výše je pro menší autodopravce likvidační. Řidiči kamiónů začátkem roku zablokovali Rožňavskou ulici v Bratislavě a postupně zablokovali silnice po celém Slovensku. Autodopravci ustoupili až po snížení spotřební daně na naftu a po pozastavení placení mýta na silnicích první třídy do prvního února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám