Hlavní obsah

V Dukovanech odstavili blok kvůli netěsnosti potrubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku odstavili ve středu jeden ze čtyř bloků kvůli netěsnosti v sekundárním okruhu. Zjistilo se, že tam z jednoho potrubí vytékají desítky litrů neradioaktivní vody za hodinu. Uvedl to mluvčí elektrárny Petr Spilka, pode kterého nebyla nijak ohrožena bezpečnost provozu. Oprava potrubí potrvá asi týden.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jadernou elektrárnu Dukovany

Článek

Nyní byl odstaven třetí blok s výkonem 500 megawattů. "Oprava si vyžádá několik dní na odstavení bloku, jeho vychlazení a opravu samotné netěsnosti," přiblížil Spilka. Závada byla zjištěna na jednom z potrubí parogenerátoru. "Místo netěsnosti je v boxu neobslužného prostoru, kde není možná oprava za provozu," sdělil.

V Dukovanech jde o letošní druhou neplánovanou odstávku výrobního bloku. 7. ledna se reaktor bloku číslo čtyři zastavil přibližně na 12 hodin.Elektrárna má letos v plánu pět významných odstávek.

Dukovanské bloky se zastavují pravidelně jednou ročně kvůli revizím zařízení a výměně části jaderného paliva. Mimořádná odstávka nebyla v minulém roce ani jedna, předtím musel být blok nečekaně odstaven asi v polovině roku 2008. Podle Spilky má elektrárna vysokou spolehlivost i přes letošní dvě mimořádné události. "Ve světě jsou obvyklá dvě procenta poruchovosti, my jsme pořád zhruba na půl procentu," řekl.

Dukovanská elektrárna byla uvedena do provozu před čtvrt stoletím. Dosud byla největším dodavatelem elektřiny v Česku, letos by ji měl poprvé ve výrobě překonat mladší jihočeský Temelín. V minulém roce bylo v Dukovanech vyrobeno 13,995 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, pro letošek se plánuje 14,171 miliardy kWh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám