Hlavní obsah

Hrozí výpadek dodávek ropy do ČR, varovalo Rusko

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko a Ukrajina se opět hádají, tentokrát ohledně dodávek ropy. Ruská ropná společnost Transněfť dokonce pohrozila přerušením dodávek. Informovala o tom agentura TASR na svých internetových stránkách. Výpadek zásobování by se dotkl Česka, Slovenska a Maďarska. Podle společnosti MERO, která má na starosti zásoby plynu a ropy v ČR, je však spor již zažehnán.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na spory mezi Ukrajinou a Ruskem by opět mohla doplatit Česká republika a Slovensko.

Článek

"V dopise dostala vláda Slovenské republiky informaci o tom, že ruský ministr energetiky v rámci dohodnutého systému varování oznámil možnost přerušení dodávek ropy do třech členských zemí EU: Slovenska, Maďarska a České republiky. Důvodem by měly být nedořešené problémy mezi Ruskou federací a Ukrajinou při přepravě ropy," uvedla na svých stránkách slovenská vláda.

Premiér Fico sice svolal bezpečnostní radu státu, současně ale oznámil, že země má zásoby ropy na 94 dní, a tudíž je schopna přečkat zimu, i kdyby byly dodávky zastaveny.

Výpadek nehrozí, tvrdí MERO

Technický ředitel společnosti MERO Vít Tůma Novinkám sdělil, že o sporu ví již od neděle, ale že již v pondělí odpoledne byl spor zažehnán.

"Dle mých informací se Ukrajina s Ruskem před půlhodinou dohodly," uvedl krátce před 14. hodinou s tím, že dohodu o cenách na příští rok za tranzit ropy mají v nejbližší době uzavřít také ministři obou zemí. Jak později uvedlo ruské ministerstvo energetiky, nová smlouva mezi Ruskem a Ukrajinou má být podepsána v nejbližších dnech.

Ukrajina: Rusko nás chce poškodit

Transněfť podle TASRu obvinil ukrajinské politiky, že si stanovuje nové "nepřijatelné" podmínky za transport černého zlata přes přístav Južnyj. Podle společnosti si chce Ukrajina účtovat vyšší poplatky.

Rusové na to zaregovali, že pokud se s Ukrajinou nedohodnou, dodávky zastaví. Plánované lednové tranzity přes Južnyj prý už byly zmrazeny.

Česko má ropné rezervy:
Ve strategických zásobách má Česká republika připraveno asi milión tun ropy. Podle Víta Tůmy z MERO by po výpadku dodávek ropy přes Ukrajiny bylo možné přivádět surovinu ropovodem z Itálie. Zprovoznění tohoto ropovodu a jeho přenastavení by prý trvalo sice čtyři až pět týdnů, do té doby by však zemi stačily dosavadní zásoby.

Energetický zmocněnec ukrajinského prezidenta Bohdan Sokolovskij řekl, že informace, kterou Rusko vypustilo, má pouze poškodit pověst Ukrajiny.

Začátkem roku 2009 byly kvůli sporům s Ukrajinou zastaveny dodávky ruského plynu. Plynová krize trvala několik týdnů, řešilo ji tehdejší české předsednictví EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám