Hlavní obsah

Hyundai v Nošovicích zruší pod tlakem odborů přesčasy

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice
Aktualizováno

Vedení automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku pod tlakem odborů zrušilo prosincové přesčasy. Právě především kvůli často nařizovaným přesčasům vyhlásily odbory v pondělí stávkovou pohotovost.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

"Vedení společnosti včera rozhodlo o zrušení přesčasů na prosinec ve snaze zklidnit situaci mezi zaměstnanci a zajistit průběh výroby po zbylou část měsíce," řekl Právu ve čtvrtek mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk.

Jak dále uvedl, zrušeny byly všechny povinné přesčasy, které byly nařizovány pro denní směnu v délce dvou hodin od pondělí do čtvrtka. "Abychom zajistili plánovanou výrobu, nabídli jsme zaměstnancům možnost jít na dobrovolný přesčas v sobotu 19. prosince s tím, že by se dělaly dvě směny, tedy denní i noční," doplnil.

Zaměstnanci dostanou jízdenky, jídlo a peníze navíc

Aby byli zaměstnanci motivováni ke zmíněnému dobrovolnému přesčasu, firma jim podle Vaňka ve stoprocentní výši proplatí jízdenky do zaměstnání a zpět, plně zaplacený budou mít oběd a dostanou i jednorázovou motivační prémii 400 korun.

"Kromě toho si mohou vybrat, zda si nechají vyplatit příplatek za přesčas nebo zda si vyberou náhradní volno v pondělí 28. prosince a prodlouží si tak o den vánoční svátky," řekl Vaněk.

Stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily v pondělí, podle Vaňka nadále trvá. „Odbory předložily i další požadavky, kde jsme ještě daleko od dohody, takže jednání zástupců vedení a odborů bude pokračovat v pátek,“ dodal. 

Odbory: chceme prosadit víc

"Samozřejmě, jsme rádi, že jsme docílili alespoň něčeho. Chceme ale prosadit i další naše požadavky," reagoval na rozhodnutí vedení o zrušení přesčasů předseda odborů Radek Kuchař.

Omezení přesčasové práce bylo jedním z klíčových požadavků, které odbory předložily vedení firmy v pondělí, kdy kvůli nespokojenosti zaměstnanců s častými přesčasy a pracovními podmínkami vyhlásily stávkovou pohotovost. [celá zpráva]

Odboráři také požadují, aby firma za vykonanou přesčasovou práci v letošním roce vyplatila zaměstnancům odměnu pět tisíc korun. K zásadním požadavkům odborů rovněž patří, aby zaměstnanci, kteří minulou středu na hodinu přerušili práci, nebyli postihováni žádnými sankcemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám