Hlavní obsah

Somálští piráti založili „burzu“ na financování svých nájezdů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somálští piráti založili burzu, aby lépe mohli lépe podporovat a organizovat své útoky na zahraniční lodě. Zejména v posledních měsících se piráti dostali do povědomí mnoha zemí světa, protože unáší lodě. Jen na výkupném vydělali desítky miliónů dolarů. Burza byla založena v hlavním přístavu pirátů Haradheere.

Článek

„Před čtyřmi měsíci během období monzunů jsme se rozhodli založit burzu. Začali jsme s 15 patnácti námořními společnostmi, nyní jich spolupracuje 72. Deset z nich je úspěšných v únosech,“ sdělil agentuře Reuters jeden z bývalých pirátů jménem Mohammed. Ten na výkupném z únosů výrazně vydělal a nyní je jedním z nejzámožnějších lidí ve městě.

Podle něj burza je důležitým projektem, který má dopomoci pirátům získat podporu k útokům  od místních komunit.

Burza je otevřená 24 hodin denně a patří mezi nejrušnější místa v Haradheere. Funguje na principu, že za vložený kapitál, tedy zejména zbraně, dostane „investor“ podíl z úspěšně provedeného únosu či nájezdu.

„Podíly jsou otevřené všem, každý se může účastnit, jestliže na operace na moři či na souši poskytne kapitál, zbraně či jiný potřebný materiál. Zabýváme se společným pirátstvím,“ dodal Mohammed.

Přístav Haradheere leží asi 400 kilometrů jihovýchodně od Mogadiša. Místo bývávalo malou rybářskou vesničkou. V současnosti díky pirátům „vzkvétá“. V prašných uličkách není problém zahlédnout luxusní auta.

Somálská vláda nemá v místě takřka žádný vliv. „Pirátství se stalo hlavní výdělečnou aktivitou místní ekonomiky. Na výkonu pirátů je závislý celý přístav,“ popsal situaci jeden z úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám