Hlavní obsah

Obří airbus podnikl první let přes Atlantik

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na svůj premiérový komerční let přes Atlantský oceán se v pátek vydalo obří superjumbo A380 společnosti Air France. Z Paříže do New Yorku na jeho palubě vyrazilo 538 lidí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Airbus A380

Článek

Mezi cestujícími bylo i 380 leteckých nadšenců, kteří místa získali v aukci.

Air France jsou prvními evropskými aerolinkami, které obří airbus uvedly do provozu. Stroje už používají Singapurské aerolinie, Emirates se sídlem v SAE a australská firma Qantas. Pravidelné lety přes Atlantik začnou v pondělí, napsala agentura AFP s tím, že flotila dvanácti strojů bude od února létat také do Johannesburgu a později do Tokia.

Airbus měl s výrobou A380 problémy a termín jejich dodávek byl několikrát odložen. Výrobce doufá, že do konce roku dodá dalších 13 letadel, ale přiznal, že se mu to nemusí podařit.

Problémy ale má i Air France, která před pěti lety převzala nizozemské aerolinie KLM. Společnost s druhým největším příjmem v Evropě za druhé čtvrtletí vykázala ztrátu 147 miliónů eur (téměř čtyři miliardy korun). Loni to ve stejném období byl zisk 27 miliónů eur. Firma plánuje v příštím roce propustit 1700 zaměstnanců.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Obří Airbus A380 v letu v Paříži

Sumperjumba si objednalo celkem 17 společností v počtu 202 strojů. Jsou mezi nimi například British Airways, Lufthansa či Virgin.

Airbus A380

Airbus 380 měří 72,7 metru, rozpětí křídel má 79,8 m a výšku 24,1 metru. V běžné úpravě má kapacitu 555 cestujících, ale chystá se i verze pro charterové lety s až 830 pasažéry. Jeho dolet je až patnáct tisíc kilometrů. Přijímat tak obří stroj dnes může ve světě zatím jen 37 letišť, kde byly kvůli A380 upraveny hangáry i ranveje.

Reklama

Výběr článků

Načítám