Hlavní obsah

Stávka v pražské MHD je opět na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli se po čtvrtečním dopoledním jednání krizového štábu s odboráři dopravního podniku zdálo, že dohodě nic nestojí v cestě, večer se vše změnilo. Odboráře zaskočil zápis z jednání, který neobsahoval garance, na nichž se obě strany měly domluvit. Pokud nedostanou požadované garance, jsou ochotni vyhlásit stávku okamžitě.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Jiří Obitko z Odborové organizace Dopravního podniku - Metro (vlevo) a generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Martin Dvořák po jednání odborářů DPP s členy krizového štábu magistrátu

Článek

"Pokud nebude tato nesrovnalost napravena, pravděpodobně padne rozhodnutí o vyhlášení stávky," řekl Vratislav Feigel z odborů Ospea a dodal: "Jsme rozčarováni z toho, že nefungují dohody, které byly nastoleny."

"Generální ředitel s námi teď komunikuje a zápis bude doladěn. To je lapálie, nikoli zásadní záležitost," řekl Právu radní pro dopravu Radovan Steiner.

Riziko, že se pražská MHD zastaví tak opět rapidně vzrostlo.

"Stávka může být vyhlášena už v pátek," upozornil Feigel. Odboráři ještě projevili ochotu jednat v noci a během pátku. Ačkoli se zdálo, že akceptují nutné propouštění, nakonec z toho ustoupili. "S propouštěním souhlasit nebudeme," uvedl Jiří Zabloudil z odborového svazu dopravy.

Stávka může být vyhlášena ihned

Feigel také zpochybnil informaci, že případnou stávku odboráři avizují tři dny předem. "Pokud chceme stávkovat podle Listiny základních práv a svobod, žádné podmínky pro stávku nejsou," uvedl Feigel na otázku Práva, zda jako termín platí některý z dnů příštího týdne.

Původně se uvažovalo o středě.

Odboráři i primátor Prahy Pavel Bém přitom po dopoledním jednání tvrdili, že jsou spokojeni. Vypadalo to, že se dohoda přiblížila.

Stávka pražské MHD hrozí kvůli nedostatku peněz v rozpočtu dopravního podniku. Podle odborářů Praha uvolnila méně peněz, než kolik bylo zapotřebí na provoz.

V rozpočtu podle odborářů chybí asi 1,9 miliardy korun. Již před několika dny Praha slíbila uvolnit devět set miliónů korun.  [celá zpráva]

Odborářům se také nelíbilo plánované propouštění. Chtějí také, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám