Hlavní obsah

Americké akcie výrazně oslabily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké akcie zakončily týden mohutným propadem, jehož příčinou byly obavy investorů o další vývoj ekonomiky. Trh sice ve čtvrtek výrazně zpevnil po zprávě o silném růstu hrubého domácího produktu Spojených států, euforie ale brzy vyprchala a další statistiky naznačily, že proces oživení je velmi křehký. Na devizových trzích se k růstu vrátil dolar.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Článek

Dow Jonesův index oslabil o 249,85 bodu a den uzavřel propadem o 2,51 procenta na hodnotě 9712,73 bodu. Širší index S 500 klesl o 2,81 procenta na 1036,19 bodu a během dne se přechodně propadl až o tři procenta. Index Nasdaq Composite si odepsal 2,50 procenta na 2045,11 bodu.

Vysoké ztráty měly bankovní tituly, na které doléhají obavy z dalších odpisů. Vlivný analytik bankovního sektoru ve finanční společnosti Calyon Mike Mayo podle televizní stanice CNBC řekl, že banka Citigroup ve čtvrtém čtvrtletí možná odepíše až deset miliard dolarů špatných aktiv. Akcie Citigroup si odepsaly více než pět procent a podobné ztráty měla například i JPMorgan Chase & Co nebo Morgan Stanley.

"Finanční tituly byly a stále ještě jsou pro akciový trh hromosvodem," řekl makléř společnosti Seaport Securities Ted Weisberg. "Jsou zde politické a fundamentální otázky, které tento sektor činí náchylným k oslabení a toto oslabení se přenese i na zbytek trhu," dodal.

Zatímco zpráva o růstu HDP vyzněla velmi příznivě, další ekonomické indikátory už tak přesvědčivé nejsou. Jedním z velkých problémů je spotřebitelská důvěra, která v USA není dobrá a v tomto měsíci se opět snížila. Naopak dobře se vyvíjela aktivita ve zpracovatelském sektoru na Středozápadě.

Spotřebitelská důvěra je klíčovým indikátorem. Pokud spotřebitelé nemají důvěru v ekonomiku a její další vývoj, zdráhají se utrácet a raději více šetří. Spotřebitelské výdaje se ale na růstu HDP podílejí z více než dvou třetin a jsou naprosto zásadní pro hospodářský růst. Čerstvá statistika ale ukázala, že osobní výdaje v září klesly o půl procenta.

Na devizových trzích se k růstu vrátil dolar, ale například i japonský jen. To jsou měny, k nimž se investoři uchylují v časech zvýšené nervozity, kdy klesá jejich ochota investovat do rizikovějších aktiv. Dolar, navzdory všem problémům, s nimiž se americká ekonomika potýká, stále platí za bezpečnou investici, kam investoři rádi "parkují" peníze, když nemají dost jiných příležitostí.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,4741 USD a za celý si jednotná evropská měna odepsala 1,7 procenta. To je pro ni nejhorší týden od poloviny dubna. Vůči japonskému jenu ale dolar klesl o 1,5 procenta na 90,03 JPY, euro k jenu si odepsalo dokonce 2,2 procenta na 132,66 JPY.

Japonské měně mimo jiné pomohla zpráva, že japonská centrální banka přestane odkupovat podnikové dluhopisy, čímž ukončí jedno z opatření na podporu finančního sektoru.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči šesti hlavním světovým měnám, vzrostl o 0,4 procenta na 76,250 bodu. Za celý týden si index připsal celé jedno procento, což je nejlepší týdenní výsledek od letošního června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám