Hlavní obsah

Dvořák: Převzetí sídelní budovy ČSA letištěm je logický krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letiště Praha se chystá koupit sídlo Českých aerolinií, známé jako budova APC. Podle nového šéfa Českých aerolinií Miroslava Dvořáka, který je zároveň generálním ředitelem letiště, je to logický krok, neboť letecké společnosti "se obvykle nevěnují provozování budov a nevlastní žádné pozemky".

Foto: ČTK

Miroslav Dvořák

Článek

"Transparentnost procesu a adekvátní cena bude zajištěna tím, že ji stanoví soudem určený znalec," sdělil Dvořák. Podle svých slov se v současnosti s kolegy věnuje analýze, která má jasně oddělit činnosti nezbytné pro fungování aerolinií, a činnosti, které nejsou pro ČSA důležité. Podle Dvořáka aerolinie obvykle nevlastní nemovitosti, naopak letiště se správou budov zabývají.

Odprodej sídla ČSA je součástí plánu na záchranu společnosti. S plánem přišlo ministerstvo financí a souhlasila s ním vláda. Budovou APC a dalšími nemovitostmi, například hangárem F, ručily aerolinie státnímu podniku v likvidaci Osinek za úvěr 2,5 miliardy korun.

Vláda zmíněné nemovitosti na předposledním zasedání odblokovala a dluh chce převést na akcie. Rozhodnutí vlády uvolnilo novému vedení ČSA v čele s Dvořákem ruce k odprodeji či dalšímu zastavení budov. "U ostatních nemovitostí je opět nutné zvážit jejich význam pro klíčový byznys aerolinek," uvedl Dvořák.

ČSA bojují o přežití. Jak nedávno uvedl ministr financí Eduard Janota, pokud by vláda budovy neodblokovala, došly by společnosti peníze na provoz už v listopadu. Hlavní akcionář, kterým je stát s 92 procenty akcií, očekává koncem roku ztrátu až 3,3 miliardy korun.

Společnosti mají pomoci mimo jiné právě majetkové přesuny s letištěm. Stát se tím chce vyhnout nařčení ze strany antimonopolního úřadu a Evropské komise, že ČSA poskytuje nedovolenou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám