Hlavní obsah

Kalamitní stav platí už jen na Liberecku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněhová kalamita, která již několik dní trápí Českou republiku, je na ústupu. Energetici přichází s dobrými zprávami, bez proudu zůstává v postižených už jen asi 550 míst. Společnost ČEZ odvolala kalamitní stav ve většině okresů. Trvá už jen v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou. Novinkám to potvrdila mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Počasí kromě energetiků potrápilo i silničáře a také některé železniční tratě.

Článek

"Situace v distribuční soustavě se již stabilizovala, bez dodávky elektřiny jsou nyní již jen desítky odběrných míst v jednotlivých regionech, celkově cca 550 odběrných míst, přičemž některá z nich připojíme ještě během noci," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková.

Sníh a silní vítr opravářům ČEZu v předešlých dnech a zejména nocích výrazně stěžoval opravy. Některé čety, které kalamitu likvidovaly, musely být během oprav opakovaně odvolány. Ohrožovaly je totiž padající stromy a větve. Ty navíc nanovo odpojovaly další domácnosti od proudu.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Proto se také stalo, že například v pátek dopoledne bylo bez proudu 45 tisíc domácností, ale během dne se počet zákazníků bez proudu navýšil až na 60 tisíc. Kvůli tomu byl již během čtvrtka a následně pátku vyhlášen kalamitní stav v jedenácti okresech, a to zejména severu a východě Čech, Vysočině a na severní a střední Moravě.

V neděli byl kalamitní stav odvolán v okresech Bruntál, Jeseník, Šumperk, Havlíčkův Brod a Chrudim. Večer pak v okrese Rychnov nad Kněžnou, na Frýdecko-Místecku, Vsetínsku a Orlickoústecku.

V severních Čechách trvají opravy nejdéle, protože je tam mnoho poruch na drátech nízkého napětí.

Kalamita v Jablonci nad Nisou

Reklama

Související články

Sněhová kalamita zastavila vlaky i auta

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily komplikace v dopravě a energetice. Zejména na severu Čech a severovýchodě Moravy nevyjela řada vlaků, silničáři...

Výběr článků

Načítám