Hlavní obsah

Klaus vetoval bič na obchodní řetězce

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon, který měl omezovat chování obchodních řetězců. Takzvaný bič na obchodníky měl hrozit až desetimiliónovou pokutou za zneužití tržní síly. Zákon o významné tržní síle konkrétně vymezoval, že obchodníci nesmějí prodávat zboží levněji, než za jakou cenu ho koupili. Poslanci jej přijali na začátku září.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Článek

Zákon byl již dříve kritizován například ze strany Svazu obchodu a cestovního ruchu, který jej považoval za asociální. Nyní jej vetoval prezident.

" Zákon je zcela nevhodným regulačním zásahem do vztahů mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu. Vymyká se všem dosud zavedeným legislativním zvyklostem a vykazuje řadu legislativních nedostatků," uvedl Klaus mimo jiné v odůvodnění.

Zákon například stanovoval, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od jeho dodání. Obsahoval také to, že obchodní řetězce nesmějí výrobky prodávat levněji, než za jakou cenu jej koupili.

Podle Klause hrozí, že pokud by zákon vstoupil v platnost, obchodníci by mohli začít zdražovat. "V případě platnosti tohoto zákona hrozí zvýšení cen i zúžení nabízeného sortimentu, protože obchodníci se velmi pravděpodobně budou snažit vyhnout dopadům zákona a raději budou nakupovat jen u velkých výrobců a dávat přednost dovozům před nákupy u domácích producentů," uvedl prezident.

Zákon se nyní vrátí do Sněmovny, kde poslanci mohou Klausovo veto přehlasovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám