Hlavní obsah

Pojišťovna odškodnila přes polovinu klientů zkrachovalé Tomi Tour

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovna Union odškodnila 7600 z více než 13 600 klientů cestovní kanceláře Tomi Tour, která před dvěma měsíci zkrachovala. Informovala o tom mluvčí Unionu Judita Smatanová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Článek

"Již měsíc po vyhlášení úpadku pojišťovna Union začala s vyplácením odškodného v plné výši pro více než 13 600 klientů, kteří za zájezdy, na něž již kvůli úpadku nevycestovali, uhradili více než 6,3 miliónu eur," uvedla Smatanová. Celkem zatím Union zaplatila 4,2 miliónu eur (105,4 miliónu Kč) včetně nákladů na přepravu téměř 3400 turistů, kteří vycestovali před vyhlášením úpadku.

Aby poškozeným nevznikaly náklady spojené se zahraniční transakcí, pojišťovna se podle Smatanové dohodla s českou bankou o převodu plateb do České republiky. "Platby jsou vedené jako tuzemské, ne jako zahraniční," uvedla.

Česká cestovní kancelář Tomi Tour vyhlásila úpadek v polovině července kvůli nedostatku hotovosti. Soud na začátku září začal insolvenční řízení. Hospodařením Tomi Tour, jejíž tváří byl obchodní ředitel Václav Fischer, se také zabývá policie. Objevily se například informace, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů do poslední chvíle, ačkoliv bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám