Hlavní obsah

Počet exekucí letos poroste více než v minulých letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet soudem nařízených exekucí letos kvůli hospodářské krizi poroste více než v uplynulých letech, kdy se zvyšoval ročně o zhruba 120 000. Loni soudy nařídily 554 000 exekucí, předloni 428 000. Novinářům to řekla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například Exekutorský úřad Přerov vykonal v prvním pololetí roku více než 16 800 exekucí. Za stejné období loni přitom tamní exekutoři provedli 10 500 exekucí. Za celý rok 2009 úřad očekává, že uskuteční přes 32 000 exekucí.

Podle zkušeností s trváním exekučního procesu je nárůst exekucí krizí ovlivněn pouze okrajově, míní přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána. Exekutoři totiž často provádějí výkon rozhodnutí soudu až rok poté, co dlužník přestal splácet.

V Praze a Brně bude bezplatná poradna

Exekutorská komora kvůli nárůstu exekucí otevře od září bezplatné poradny v Praze a v Brně, které budou veřejnosti k dispozici jednou týdně ve středu. V případě zájmu je prý komora připravena otevřít poradny i v dalších regionech.

Poradny budou podle Tvrdkové určeny nejen dlužníkům, ale i jejich příbuzným či blízkým. Služeb poradny mohou využít i věřitelé, kteří se chtějí domoci svých pohledávek. Jejím hlavním smyslem je zvýšit informovanost veřejnosti a předejít tak konfliktním situacím v exekučním řízení.

Vrána aktivitu komory vítá a podporuje i proto, že čtvrtina dlužníků, u kterých vymáhá pohledávky, má na sebe exekuci nařízenou opakovaně. "Vnímám ji jako velmi přínosnou a slibuji si od ní pokles bezdůvodných stížností, jež ve většině případů pramení z neznalosti exekučních předpisů," podotkl.

"Ti, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit právní pomoc advokáta, budou mít možnost získat veškeré informace o tom, jak exekuce probíhá, kdo má v exekučním řízení jaká práva, proč exekutor postupuje daným způsobem a jaké jsou možné další postupy. To vše laicky pochopitelnou formou," upozornila Tvrdková.

Reklama

Související články

Počet exekucí narostl o více než polovinu

Prudký nárůst počtu soudních exekucí zaznamenaly v letošním roce české exekutorské úřady. Projevuje se tak větší důraz věřitelů na vymáhání pohledávek....

Výběr článků

Načítám