Hlavní obsah

Propuštění zaměstnanci Intosu demonstrovali za vyšší odstupné

Právo, Novinky, Marcela Janouchová, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebrák

Propuštění zaměstnanci strojírenské firmy Intos v Žebráku u Berouna v úterý odpoledne demonstrovali za vyšší odstupné. Kolem 150 lidí se sešlo před branami podniku. Už nyní jsou bez práce a dožadují se stejných podmínek jako jejich rakouští kolegové v mateřské společnosti Emco.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Propuštění lidé v Žebráku protestují proti propuštění a malému odstupnému.

Článek

"Zavolali si nás a řekli nám, že zítra už nemusíme chodit do práce. Jsem v důchodovém věku a teď už těžko budu hledat jinou práci,“ řekla jedna z propuštěných Ludmila Dlouhá. "Dali nám tříměsíční odstupné a přitom se říká, že v Rakousku mají dvanáctiměsíční,“ dodala její kolegyně.

O práci přišlo asi 157 lidí, většinou dělnických profesí. Výroba se zastavila na konci června. Nyní si lidé vybírají dovolenou, pak jim začne běžet dvouměsíční výpovědní lhůta a po jejím vypršení dostanou tříměsíční odstupné. Vedení firmy se nyní chystá s odboráři o podmínkách jednat.

"Zastavení výroby v Žebráku je důsledkem celosvětové krize a poklesu našeho odbytu,“ řekl ředitel Intosu Tomáš Babka. Podle něj zůstává v Intosu asi dvacet lidí ze servisu a prodejen. "V reakci na protesty s námi budou konečně příští týden mluvit,“ řekl předseda odporové organizace KOVO Josef Středula.

O budoucnosti nových nezaměstnaných budou odbory a vedení firmy jednat také s berounským úřadem práce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám