Hlavní obsah

Obama zasadil levý hák tabákovým firmám

Právo, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikuřácký zákon, který poprvé podřizuje americký tabákový průmysl přísné kontrole federální Správy pro potraviny a léčiva (FDA), podepsal včera prezident Barack Obama. Prezident, který sám zápasil s odvykáním kouření, legislativu otevřeně podpořil. Vyvrcholilo tím deset let trvající úsilí odpůrců zlozvyku nasadit uzdu tabákovým koncernům.

Článek

"Je to zákon, který zachrání život mnoha Američanům," řekl Obama v Růžové zahradě Bílého domu. Po boku mu stálo několik zákonodárců a dalších hostů. V USA kouří asi pětina obyvatel a na jeho následky ročně umírá kolem 440 tisíc lidí.

Nová legislativa dává americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) bezprecedentní pravomoci. Zákon nezmocňuje FDA přímo zakázat nikotin nebo tabák, ale úřad bude mít například možnost chvalovat všechny nové tabákové výrobky na trh a rozhodovat, jak bude vypadat reklama na tabákové výrobky a případně ji omezit. Vynutit si ale může také důraznější varování o škodlivosti kouření, které se uvádí na krabičkách.

Obama "z kozla zahradníkem"

Obama se závislostí na kouření sám zápasil, kouřit začal jako teenager. Ve svém komentáři připustil, že zbavit se takového návyku může být velmi složité.

Zákon klade mimořádný důraz na omezení kouření mezi mladými lidmi. Odpůrci cigaret tvrdí, že s kouřením v USA denně začíná 3500 mladistvých, z nichž si tisícovka vytvoří na cigarety návyk.

Podle vládních údajů umírá v USA ročně na nemoci související s kouřením až 440 000 lidí. Mezi nejčastější nemoci z kouření patří rakovina, rozedma plic nebo infarkt.

"(Tabákové) firmy budou nuceny srozumitelněji a veřejně uznat škodlivé a smrtící účinky výrobků, které prodávají," řekl Obama. "Já vím, jak těžké může být s tím návykem skoncovat, když jste na to zvyklí už hodně dlouho," dodal.

FDA bude zřejmě moci shromažďovat i miliony dolarů na poplatcích, které budou povinně odvádět výrobci cigaret. Každý výrobce se bude muset u FDA povinně registrovat a poskytnout přesný seznam všech výrobků, které dodává na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám