Hlavní obsah

Dolar by neměl být jedinou rezervní měnou, opakuje Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jekatěrinburg

Rusko je přesvědčeno, že svět nyní potřebuje mít vedle dolaru nové rezervní měny. Řekl to ruský prezident Dmitrij Medveděv na úterním summitu Shanghai Cooperation Organisation (SCO) v Jekatěrinburgu, kde se koná také první summit skupiny BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

Článek

"Musíme konsolidovat mezinárodní měnový systém. Nejen prostřednictvím konsolidace dolaru, ale zavedením nových rezervních měn," uvedl Medveděv. Prezident řekl, že zavedení nových rezervních měn vedle dolaru je nutné ke stabilizaci globálního finančního systému.

Podle agentury AP tak chce Kreml demonstrovat větší vliv na mezinárodní scéně, na druhou stranu ale Rusko dává najevo obavy z vysokého rozpočtového deficitu v USA. Na to poukazují i některé jiné země. Spojené státy se snaží vlastní ekonomiku podpořit zvyšováním výdajů. Ve světě ale sílí obavy, že taková politika později povede k růstu inflace a k oslabení dolaru. Tím by se znehodnotily investice, která má v dolarových aktivech řada zemí, včetně Ruska nebo Číny.

Termín BRIC poprvé použil v roce 2001 ekonom Jim O'Neill z americké investiční banky Goldman Sachs. Snažil se tak vystihnout stále větší vliv hlavních rozvíjejících se ekonomik světa.

Objem globální ekonomiky, tedy hodnota zboží a služeb, které se ve světě vyprodukují, se pohybuje kolem 60,7 biliónu dolarů (asi 1,16 triliónu Kč). Z toho země BRIC se na tomto objemu podílejí asi z 15 procent. Goldman Sachs předpovídá, že za 20 let budou mít země BRIC větší vliv než země G7. To je v současné době skupina nejvyspělejších zemí světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám