Hlavní obsah

Bývalý makléř Credit Suisse zpronevěřil miliardu dolarů a skrývá se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý makléř finančního ústavu Credit Suisse Julian Tzolov byl v USA prohlášen za uprchlého. Tzolov, který je bulharským občanem, se měl za tři týdny dostavit k soudnímu přelíčení. Je podezřelý ze zpronevěry v souvislosti s obchody s hypotékami a nepovolenými transakcemi. Škoda, kterou měl způsobit, dosahuje asi jedné miliardy dolarů (zhruba 19 miliard Kč).

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

Podle dokumentů, které obdržel obvodní soud v Brooklynu, Tzolov 9. května bez povolení úřadů opustil svůj domov. Tzolov byl vyšetřován loni v září, úřady jej ale propustily na kauci tři milióny dolarů. Od té doby byl Tzolov v domácím vězení a pod elektronickým dohledem.

"Vláda od 9. května vynakládá značné úsilí k tomu, aby zjistila, kde se Tzolov zdržuje a mohl být zadržen," uvedl zástupce prokuratury Benton Campbell v dopise určeném předsedovi soudu. Vláda má prý zato, že Tzolov se chce vyhnout zatčení. Přelíčení mělo začít 29. června, úřady ale teď žádají soud, aby začátek odložil o 60 dnů.

Spolu s Tzolovem byl obviněn další bývalý makléř Credit Suisse Eric Butler. Výslech byl v jejich případě plánován na pondělí a vláda chce, aby byli oba muži postaveni před soud společně. Soud ale nyní bude muset nejprve rozhodnout, zda vyhoví požadavku vlády a s případem začne o 60 dnů později.

Obhájce neví, kde se klient skrývá

Tzolovův právní zástupce Ben Brafman řekl, že neví, kde se jeho klient zdržuje. Brafman se už dříve odmítl vyjádřit k informacím, podle nichž se Tzolov chystá k doznání. "Můžeme jen potvrdit, že jsme pana Tzolova nedokázali už několik týdnů kontaktovat, ani zjistit, kde se nachází. Nemám ponětí, kde je, ani co se mu stalo," řekl Brafman.

Tzolov s Butlerem byli v USA obviněni loni v září. Úřady jim kladly za vinu, že při prodeji rizikovějších hypoték napojených na cenné papíry s periodicky stanovovaným úrokem, tzv. auction-rate securities, své klienty klamali a neupozornili je na skutečná rizika. Cenné papíry prý prezentovali jako bezpečné a takřka bezrizikové, i když to nebyla pravda.

Credit Suisse, která má hlavní sídlo ve Švýcarsku, oba makléře propustila v září 2007. Oficiálním důvodem rozvázání pracovního poměru byly nedovolené aktivity. Nevyřízené účty má ale s Tzolovem i Butlerem také americká Komise pro cenné papíry (SEC).

Na trh cenných papírů s periodicky stanovovaným úrokem se v USA podrobně zaměřily regulační orgány. Trh, na němž se točilo asi 330 miliard dolarů (zhruba 6,3 biliónu Kč), byl v únoru 2008 z valné části zmrazený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám