Hlavní obsah

Tonoucí automobilka GM prodělala dalších šest miliard

Novinky, alt, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Automobilka General Motors se bankrotu brání zuby nehty. Další čísla, která přišla, jí ale v její snaze příliš nepomohla. Od ledna do konce března prodělala šest miliard dolarů. Tržby se propadly o polovinu na 22,4 miliard. Podnik stále více na výrobu vydává, než získává prodejem. Čísla jsou sice hrozivá, ale analytici očekávali, že budou ještě horší.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Článek

Příjmy GM klesly ve srovnáním se stejným obdobím loňského roku o 47 procent na 22,4 miliardy. Pokles je dán celosvětovým propadem prodeje automobilů o 28 procent, přičemž v USA byl pokles 46 procent. Analytici očekávali horší výsledek s příjmem 20 miliard. Aby automobilka mohla dále fungovat, potřebuje půjčku ve výši 11 až 14 miliard dolarů  

Firma prodává stále méně aut, co do výroby, je ale největší automobilkou v USA. Vláda už podnik podpořila částkou 15,4 miliardy dolarů. Peníze podmínila restrukturalizací. O pádu podniku, o jehož vozy klesá zájem, se ale mluví stále častěji.

Firma dostala od vlády čas do konce května, aby se s věřiteli dohodla na způsobu úhrad dlužných částek. Pokud se to nezdaří, bude GM následovat Chrysler, který už o ochranu před věřiteli požádal. V USA je to první krok k vyhlášení bankrotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrysler bankrotuje, majitelé odmítli pomoc

Automobilka Chrysler požádala ve čtvrtek odpoledne o ochranu před věřiteli. Amrický prezident Barach Obama ve čtvrtek uvedl, že automobilka zároveň vstoupí do...

Výběr článků

Načítám