Hlavní obsah

Obama "vyštípal" ředitele kdysi největší automobilky světa

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se zasadil o sesazení generálního ředitele problémové automobilky General Motors Ricka Wagonera. Shodly se na tom stanice BBC i CNN. Wagoner oznámil rezignaci v pondělí časně ráno. Vláda USA potvrdila, že ve funkci skončí okamžitě. Obamova administrativa rovněž odmítla další finanční pomoc automobilkám a vyzvala je k přepracování plánů restrukturalizace.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Již bývalý generální ředitel kdysi největší automobilky světa General Motors Rick Wagoner

Článek

General Motors se již dlouhodobě potýká s velkými existenčními problémy, proto již automobilka musela obdržet vládní pomoc a žádá další. Podle CNN byla rezignace Wagonera připravena jako součást pomoci automobilce.

"V pátek jsem byl na jednání ve Washingtonu, kde bylo požadováno, abych odstoupil z funkce. Já jsem to učinil," citovala CNN z Wagonerova prohlášení. Na jeho postu by ho měl nahradit Fritz Henderson.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

FOTO: Rebecca Cook, Reuters

USA problémové automobilky zatím nepodpoří

Vláda Spojených států odmítla plány domácích automobilek General Motors a Chrysler na obrat v hospodaření, jež byly podmínkou pro přidělení další státní pomoci. Poskytne jim však ještě čas na to, aby Washington přesvědčily, že snaha o jejich záchranu má smysl. V pondělí odpoledne to oznámil prezident Barack Obama. General Motors dostala lhůtu 60 dní a Chrysler 30 dní.

„GM a Chrysler jsou dvě odlišné společnosti, ale obě potřebují nový začátek,“ řekl Obama s tím, že za krizi automobilového průmyslu a 400 000 nezaměstnaných z oboru může vláda ve Washingtonu stejně jako vedení v centru průmyslu Detroitu.

GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů (277 miliard korun) a nyní žádá dalších 16,6 miliardy. Chrysler dosud získal čtyři miliardy dolarů a chce dalších pět miliard.
Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám