Hlavní obsah

Vláda je ochotna přidat peníze rodičům a nezaměstnaným

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odstupující vláda Mirka Topolánka bude tento týden na doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) jednat s opozicí o vyšších slevách na dani za děti a zvýšení podpory v nezaměstnanosti, což prosazují již delší dobu sociální demokraté.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

V rámci kompromisního postoje však ministři chtějí opoziční poslance přesvědčit o užitečnosti slevy na sociálním pojištění. Tohoto protikrizového návrhu se kabinet proti vůli opozice odmítá vzdát. Po nedělním zasedání NERVu o tom novináře informoval ministr financí Miroslav Kalousek. Společný koaličně-opoziční balíček by podle něj byl ku prospěchu všech občanů České republiky.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli v diskusním pořadu Partie televize Prima řekl, že sociální demokracie je připravená podpořit zrychlené odpisy a insolvenční zákon; změny v sociálním pojištění ale pro jeho stranu stále představují problém.

Topolánek: situace si žádá dohodu

Současná politická a ekonomická situace si podle Topolánka žádá, aby se vláda s koalicí pokusily na kompromisních protikrizových opatřeních co nejrychleji dohodnout. Expertní skupiny politických stran se na základě dohody Topolánka s Paroubkem mají sejít již v pondělí.

Dohoda o zahájení protikrizových jednání přišla krátce poté, co ČSSD oznámila, že na nadcházející mimořádné úterní schůzi Sněmovny hodlá projednat a prosadit především vlastní protikrizová opatření, tedy zavedení šrotovného, snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty z devíti na šest procent, zvýšení přídavků na děti i podpory v nezaměstnanosti.

Reakce kabinetu na sebe nenechala dlouho čekat. „U návrhů sociální demokracie jsme se snažili vybrat taková opatření, která by mohla doplnit vládní protikrizový balíček,“ uvedl po jednání NERVu Topolánek. Dosavadní vládní impulsy tuzemské ekonomice mají podle něj hodnotu kolem 180 miliard korun.

Bude-li schválena degresivní sleva na sociální pojištění, zvýšení podpory v nezaměstnanosti a zvýšení slevy na dani na dítě, bude podle Kalouska následovat stanovení jednotlivých parametrů. Například slevu na dítě má nyní každý poplatník 10 680 Kč, případné zvýšení o stokorunu by se projevilo v rozpočtu 200 milióny Kč, při tisícikoruně by to byly dvě miliardy Kč, poznamenal Kalousek.

Slevy na pojistném dál jablkem sváru

Členové NERVu podle Topolánka doporučili vládě trvat na slevách na sociálním pojistném, což by podle nich mělo snížit náklady zaměstnavatelů a případně i pomoci zaměstnancům, pokud by se tím alespoň zmírnila postupující vlna propouštění. Kvůli tomuto návrhu, a dále i kvůli přechodném zrychlení odpisů a novele insolvenčního zákona se poslanci mají sejít na žádost poslaneckého klubu ODS mimořádně v pátek.

Vláda si od slev na sociálním pojistném slibuje, že by mohly přispět k záchraně 50 000 až 70 000 pracovních míst. Sociální demokraté ale upozorňují na to, že by jejich zavedení stát připravilo až o 19 miliard korun.

„Tento návrh nic neřeší. Problémem podniků je výpadek zakázek a chování bank. Zaměřit se musíme na opatření, která průmyslu opravdu pomohou,“ řekl v neděli Právu místopředseda ČSSD Milan Urban.

Sociální demokraté chtějí podle něj jednat s koalicí o každém návrhu zvlášť. Mezi priority Urban zařadil mimo jiné i zrychlení čerpání a vhodné přesměrování evropských dotací či zavedení šrotovného, které se podle něj osvědčilo už ve 13 evropských státech. Důležitá je podle něj také podpora rozvoje dopravní infrastruktury a dalších oblastí, který by řadě firem mohl pomoci vyrovnat se současným dramatickým propadem poptávky.

Pokles světové poptávky označil za největší problém české ekonomiky rovněž Topolánek. „Nejvíc nás tlačí do kolen pokles světové poptávky,“ řekl. Skutečný obrat v ekonomice tak podle něj nastane až po oživení mezinárodního obchodu. Česko s exportně zaměřenou ekonomikou proto podle odstupujícího premiéra určitě nebude podporovat žádná ochranářská opatření, ale naopak uvolňování bariér volného obchodu.

Euro v nedohlednu

Topolánek se v neděli vyjádřil i k termínu přijetí eura. Na počátku roku slíbil, že vláda termín oznámí 1. listopadu 2009. Jestli jej ale kabinet vládnoucí na podzim skutečně vyhlásí, však nelze podle premiéra v současné situaci předvídat.

Hrozbou pro přijetá eura by podle předsedy vlády mohlo být další zadlužování státu a pád do „dluhové pasti“. „Vysněné euro by tak nebylo ani za 15 let,“ řekl.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v sobotu prohlásil, že k diskusi o stanovení termínu eura se na podzim pravděpodobně vrátí jakákoli vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám