Hlavní obsah

V Česku je používání mobilu čtvrté nejdražší z celé EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ceny, které si za své služby účtují mobilní operátoři v České republice, byly loni čtvrté nejvyšší z členských zemí EU. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise, která pro cenové srovnání použila měsíční balíček služeb, obsahující 65 odchozích hovorů, 50 textových zpráv a tři multimediální zprávy MMS.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Zatímco v Unii se loni tento měsíční průměrný účet za mobilní telefony meziročně snížil z 21,50 na 19,50 eura (v přepočtu na 532 korun), v České republice byl trend opačný.

Předloni typická spotřební cena za průměrné mobilní služby v ČR činila asi 22 eur, tedy 600 korun, avšak loni už přes 27 eur (737 Kč). Loni tak Češi měli čtvrtý nejdražší účet za zmíněný průměrný balíček služeb z celé sedmadvacetičlenné Unie. Před nimi podle EK figurují v tomto směru už jen Španělé s 35,90 eura (982 Kč), Francouzi s 29,80 eura (815 Kč) a Irové s 29,6 eura (810 Kč).

„Čeští operátoři patří k nejdražším v Evropě již delší dobu. Do paušálu, který platí jejich klienti, je totiž zahrnuto velmi málo služeb. Například ve Velké Británii lze získat tarif s neomezenými SMS již od 20 liber, tedy od 600 Kč, ale v ČR je to výrazně více. Totéž platí o připojení k internetu z mobilu,“ připomíná Jan Lodl z odborného serveru Mobil.cz.

Přes vysoké ceny služeb čeští mobilní operátoři do komfortu uživatelů málo investují. „Zřetelné je například zaostávání ČR v pokrytí rychlým mobilním internetem,“ uvedl Lodl.

Zisky operátorů nesnížila ani krize

Ve využívání telekomunikačních služeb se lidé i firmy v celé Evropě nechtějí příliš omezovat ani v krizi. Příjmy celého telekomunikačního sektoru EU tak loni překročily 300 miliard eur (v přepočtu 8,2 biliónu Kč). V EU se loni také zvýšil počet uživatelů mobilních služeb. Zatímco v roce 2007 připadalo na 100 lidí 112 čísel, loni už 119.

Nejvíce mobilů mají v průměru Italové, Litevci a Lucemburčané. Na stovku lidí v těchto zemích připadá přes 140 uživatelů, zatímco v České republice 131. I to je ovšem mnohem více než v USA či Japonsku. „Evropa je doslova kontinentem mobilních komunikací. Stále více lidí používá mobilní telefony a mobilní širokopásmové služby. Nehledě na hospodářskou krizi komunikují evropští spotřebitelé svými telefony a prostřednictvím internetu více než kdy předtím,“ konstatovala eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám