Hlavní obsah

Maďarská vláda bude ručit za hypotéky a úvěry na bydlení

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Pokud si občan Maďarska vzal hypotéku nebo úvěr na bydlení a v důsledku hospodářské krize přišel po 30. září 2008 o práci, vláda bude garantovat jeho splátky po dobu 24 měsíců. V pondělí o tom rozhodli poslanci maďarského parlamentu.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

Zájemce o pomoc státu se ale bude muset s bankou dohodnout na nových podmínkách úvěru a jeho splácení.

V důsledku krize přišlo v Maďarsku o práci několik tisíc lidí. Podle odhadů je letos ohroženo až 100 tisíc pracovních míst. Navíc si značný počet Maďarů vzal úvěry v cizí měně a při rychlém oslabování forintu na to doplácí.

Maďarský forint patří k nejrychleji oslabujícím měnám. Od začátku roku se propadl vůči euru o 19 procent a ani vyhlídky do dalších měsíců nejsou optimistické. Hrubý domácí produkt má letos klesnout o 3 procenta a reálné mzdy o jedno procento.

Maďaři vidí řešení v urychleném přijetí eura. Podle maďarského ministra financí Jánose Verese termín přijetí eura v Maďarsku bude možné určit nejpozději do letošního září.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány prosazuje změnu pravidel pro vstup do eurozóny. "Je otázkou, proč musíme na euro čekat dva roky v evropské předsíni," řekl Gyurcsány. Premiér předpokládá, že jeho země by mohla vstoupit do eurozóny v roce 2012 až 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám