Hlavní obsah

VIDEO: Obama slíbil Američanům, že se země zotaví z krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americe trvalo dlouho, než se dostala do krize, a potrvá dlouho, než se z ní dostane, avšak překonala už horší výzvy. Takové motto si vybral prezident Barack Obama ke svému úterním projevu před oběma komorami Kongresu. projev trval padesát minut a byl přerušován potleskem. Nesl znaky tradiční zprávy o stavu unie, ale v prvním roce prezidentova úřadu se takto nenazývá.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednáší projev před Kongresem.

Článek

"Břemeno této krize neurčí osud tohoto národa. Dnes večer chci, aby každý Američan věděl: my se vzchopíme, my se zotavíme a Spojené státy americké budou silnější než předtím," prohlásil ve svém prvním projevu na společné schůzi obou komor Kongresu.

Ujistil Američany, že jejich vklady v bankách jsou v bezpečí a že se mohou spolehnout na operace finančního systému.  Slíbil také, že bude hájit automobilový průmysl, který je ve velkých problémech. "Země, která vynalezla automobil, ho nemůže opustit," řekl Obama. Nicméně uvedl, že vláda nebude chránit automobilky před jejich vlastními špatnými rozhodnutími.

Zákonodárce a milióny televizních diváků ujistil, že jeho úsilí o záchranu americké ekonomiky neovlivní jeho dlouhodobé cíle v tvorbě celostátního systému zdravotní péče, zlepšení školství a rozvoje alternativních zdrojů energie.

 Kritika éry Bushe

Obama otevřeně kritizoval dobu svého předchůdce George Bushe, kdy se podle něho hromadilo bohatství místo toho, aby se vytvářely příležitosti pro budoucnost. Pravidla sloužila pro rychlý prospěch na úkor zdravého trhu, řekl. Lidé kupovali domy, o nichž věděli, že si je nemohou dovolit, a banky jim přesto půjčovaly. Kritické debaty a obtížná rozhodování se přitom odkládala.

Američtí kongresmani si přišli poslechnout projev prezidenta Baracka Obamyfoto: Reuters/Jose Luis Magana

Obhajoba stimulačních balíčků. 

Od Obamy se očekávalo, že v televizi přenášeném poselství přesvědčí Američany o správnosti mnohasetmiliardové pomoci bankám a 787miliardovém balíčku na oživení ekonomiky včetně zdravotní péče pro všechny, školství a diverzifikace zdrojů energie.

Zvládnutí prohlubující se krize si podle něho vyžádá další peníze pro obnovu bankovního systému nad už schválených 700 miliard dolarů. Nepopulární krok je podle něho jediným způsobem, jak zajistit životně důležité úvěry pro domácnosti a podnikání. Kongres vyzval, aby urychleně přijal zákony ke změně regulace finančních trhů.

Šéf Bílého domu měl ovšem v rukávu také slib do čtyř let snížit rozpočtový deficit o polovinu. „Největší věc, kterou pro to uděláme, je, že snížíme objem peněz, který každoročně vynakládáme v Iráku,“ vysvětlil Gibbs televizi MSNBC. Podle něj ovšem prezident také hodlal připomenout, že deficit zdědil od Bushe a předchozího Kongresu. Už ve čtvrtek má předložit Kongresu svůj první návrh rozpočtu na finanční rok 2010.

Hlavní body projevu Baracka Obamy
ROZPOČTOVÁ DISCIPLÍNA: Úsilí finančně ozdravit Spojené státy je třeba doprovodit kroky k obnovení rozpočtové disciplíny, a zopakoval slib, že do roku 2013, kdy mu skončí čtyřletý mandát, sníží schodek rozpočtu na polovinu. Slíbil skončit plýtvání ve školství, v zemědělství a zdravotním programu pro seniory.
FINANČNÍ STABILITA: Úvěrové trhy stále nepracují, jak by měly, a vláda se dál snaží obnovit finanční stabilitu. Vláda podle něj pracuje na vytvoření úvěrového fondu, který by poskytoval úvěry malým podnikům nebo půjčky na studium. Tento fond by měl pomoci vrátit úvěrovou situaci do normálního stavu.
REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ: Obama vyzval Kongres, aby pokročil s reformou regulace finančních trhů, která by měla předejít podobným krizím, jaká loni otřásla americkou ekonomikou. Řekl, že je odhodlán změnit neodpovědnost na Wall Street a ve Washingtonu, která stála u pádu amerických finančních firem.
PODPORA TRHU BYDLENÍ: Prezident připomněl, že spustil plán na pomoc rodinám, které nejsou schopny splácet hypotéky a hrozí jim, že přijdou o bydlení. Zhruba 75 miliard má pomoci až devíti miliónům amerických domácností.
ZDRAVOTNÍ PÉČE: Peníze z takzvaného stimulačního balíčku na podporu ekonomiky budou použity na výzkum pro boj s rakovinou a zavedení počítačového systému zdravotních záznamů. Dodal ale, že rychle rostoucí výdaje na zdravotní péči si vynutí budoucí reformu.
ENERGETICKÁ NEZÁVISLOST: Obama vyzval Kongres ke schválení legislativních kvót na emise skleníkových plynů a ke schválení povzbuzení produkce obnovitelné energie. Jeho rozpočtový návrh, který má být zveřejněn ve čtvrtek, má zahrnovat 15 miliard dolarů ročně na podporu větrné a solární energie, biopaliv nebo úspornějších osobních i nákladních automobilů.
TERORISMUS: Obama ujistil, že teroristé zadržení Spojenými státy se dočkají rychle spravedlnosti, a varoval, že Spojené státy budou teroristy pronásledovat navzdory rozhodnutí o uzavření základny Guatánamo na Kubě.
VZDĚLÁNÍ: Obama prohlásil, že "dobré vzdělání už není jen cestou, jak se chopit příležitosti ... je její nezbytnou podmínkou". Vyzval Američany, aby se odhodlali k dosažení vyššího vzdělání nebo zdokonalování své profesní způsobilosti.

Obchod chce svěřit Lockovi

Šéf Bílého domu si za svého ministra obchodu vybral bývalého guvernéra státu Washington Garyho Locka (1997–2005), jenž byl prvním Američanem čínského původu v takové funkci. S odvoláním na vládní zdroje to uvedla agentura AP.

Nominace se před ním zřekli guvernér Nového Mexika Bill Richardson a republikánský senátor Judd Gregg.

Reklama

Výběr článků

Načítám