Hlavní obsah

Slovensko má další opatření proti krizi: sníží lidem daně, aby více utráceli

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila v pondělí na mimořádné schůzi další balíček opatření, který by měl zmírnit dopady hospodářské krize na Slovensko. Schválila například zákon o investiční pomoci a zákon o zvýšení odpočitatelné položky.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Snižují se limity, což znamená, že vláda je připravena intenzivněji vstupovat do podpory investorů. Schválili jsme také zákon, na jehož základě města a obce letos převezmou na sebe zaměstnaneckou prémii ve výši 2,5 miliardy slovenských korun. Za to vláda umožní městům a obcím změnit strukturu svých výdajů v rozpočtu," uvedl Fico.

Mění se také zákon o dani z příjmu. "Jedná se o zaměstnaneckou prémii nebo o zvýšení odpočitatelné položky ze základu daně ze současné částky 100 tisíc korun na 120 tisíc korun. Od prvního dubna to zaměstnanci pocítí na svých mzdách," řekl premiér.

Cílem tohoto opatření není jen zvyšování mezd, ale také zvyšování koupěschopnosti obyvatelstva. Vláda schválila také zákon, kterým se zkrátí lhůta na vrácení daně z přidané hodnoty ze 60 na 30 dní. "Je to významná pomoc pro zaměstnavatele," dodal Fico. Premiér zdůraznil, že všechna opatření jdou na úkor škrtů ve vládní spotřebě. "Seškrtali jsme vládní spotřebu ve veřejném obstarávání o 33 procent, tedy o deset miliard slovenských korun. Zatím jsme nepřistoupili ke zvýšení deficitu," zdůraznil Fico.

Slovenský premiér ostře odmítl úvahy francouzského prezidenta o návratu výroby francouzských firem ze zahraničí do Francie. "My potom pošleme domů Gaz de France. Výzvy k takovému brutálnímu typu protekcionismu nikomu nepomáhají," dodal Fico.

Sarkozy minulý týden mluvil konkrétně o ČR. V pondělí francouzký deník Le Monde uvedl, že Sarkozy snahy přesunout výrobu automobilek Peugeot a Citroën vzdal.

Fico chce diskuzi o krizi

Evropská unie by měla zařadit do programu březnového zasedání Evropské rady projednání dopadů hospodářské krize na automobilový průmysl. Fico o to požádal v dopise adresovaném Evropské komisi a českému premiérovi Mirku Topolánkovi. Jak Právu sdělil tiskový odbor Úřadu slovenské vlády, Fico v dopise upozorňuje, že automobilový průmysl je jedním z vážně zasažených odvětví. "Krize ohrožuje jen v zemích unie 12 miliónů pracovních míst. Věřím, že kvalitně zformulované závěry Evropské rady by mohly vést ke schválení opatření pro potřebné oživení automobilového průmyslu v Evropě," napsal Fico.

Slovenský premiér navrhuje, aby se unie zaměřila na vypracování evropského schématu na podporu obnovy vozového parku, které by zároveň přispělo k naplňování ambiciózních cílů ve snižování emisí CO2.

Reklama

Výběr článků

Načítám