Hlavní obsah

Slovenská koruna definitivně skončila

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

V pátek skončilo na Slovensku tzv. duální oběh, tedy období, kdy se dalo platit slovenskými korunami i eury. Od soboty definitivně zmizí slovenská měna. Platná bude jen ta jednotná evropská.

Článek

"Jsem rád, že toto období končí. Přijímat koruny a vydávat eura bylo dost komplikované a zdržovalo to," řekla Právu prodavačka Andrea Poliačiková.

Slováci měnili koruny za eura velmi pozvolna. V prvních dnech roku 2009 ještě naprostá většina lidí platila korunami a prodavači museli vydávat eura. Obchody se tak staly směnárnami. Podle posledního průzkumu tento týden používalo při placení eura už 87 procent Slováků. "Lidé postupně dostávají platy a důchody v eurech. Koruny tak postupně střídá euro," dodala Poliačiková.

:. Slovenské koruny končí. foto: Novinky.cz

Někteří obchodníci měli raději zavřeno

Některé menší obchody v novém roce ještě neotevřely, aby jejich majitelé nemuseli řešit problémy s duálním oběhem a nesloužili jako směnárníci. "Mám inventuru, otevřu až v pondělí 19. ledna. To se bude platit jen eury a bude větší klid," přiznává majitel malého obchodu v bratislavské čtvrti Lamač.

"Mám ještě jednu slovenskou tisícovku. Půjdu v pátek na nejbližší čerpací stanici a natankuji," říká Ján Ondrejka. "Zůstalo mi už jenom pár mincí a ty si nechám na památku. Trochu se mi po slovenské koruně stýská, ale snad si na euro zvykneme," dodává Petra Voleková.

Lidé, kteří nestihnou utratit své koruny, je mohou vyměnit do konce roku 2009 v bankách, mince však jen do konce letošního června. Potom už slovenské koruny vymění pouze Národní banka Slovenska, a to do konce roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám