Hlavní obsah

Společnost Karlovarský porcelán poslal soud do konkurzu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do konkurzu poslal ve středu odpoledne pražský městský soud Karlovarský porcelán (KP) a jeho tři porcelánky v Klášterci nad Ohří, Nové Roli a manufaktura na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku. Firma zaměstnávala celkem 1800 lidí.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

Právu to potvrdil insolvenční správce v podniku Tomáš Čermín, který se ujal namísto dosavadních zadlužených majitelů porcelánek správy společnosti.

„Vyhlášený konkurz musí skončit zpeněžením majetku firmy, přičemž ten by se měl prodávat po částech,“ pokračoval Čermín. Společnost budou spravovat a zpeněžovat největší věřitelé.

Kromě vyhlášení konkurzu byl také sestaven nový věřitelský výbor. Ten je tříčlenný a jeho členy jsou HSBC Banka, ČEZ Prodej a Severočeská plynárenská. Zatím není zcela jasno, kolik KP svým věřitelům celkem dluží.

„V součtu to budou asi 1,4 miliardy korun,“ uvedl Čermín. Nejvyšší položku tvoří nesplacený úvěr ve výši 416 miliónů korun. Kolem dvou set miliónů korun dluží firma dodavatelům energií a surovin. Zaměstnancům na mzdách dluží sedm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám