Hlavní obsah

Irům hrozí likvidace 100 tisíc prasat, krmili je olejem

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Irsko ochromil potravinářský skandál. Zemědělcům totiž hrozí, že budou muset zlikvidovat sto tisíc prasat. Zvířata dostávala krmivo, které obsahovalo strojní olej. Potvrdily to laboratorní testy tamní potravinářské inspekce.

Článek

Za tak závažným pochybením stojí výrobce krmiv Millstream Power Recycling, malá firma z jihovýchodu země. Olej se totiž dostal do krmiva, které následně bylo distribuováno deseti farem v Irsku a dalším devíti v Severním Irsku.

Irská vláda na problém upozornila o víkendu a doporučila zlikvidovat veškeré vepřové maso vyrobené od 1. září. Úřady uvedly, že lidem nehrozí bezprostřední nebezpečí, přesto nedoporučovaly maso jíst.

Společnost vyrábějící krmivo uvedla, že bylo zahájeno vyšetřování, jak mohla být porušena „firemní přísná zdravotní a bezpečnostní opatření“.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že kontaminované maso se nedostalo do většiny irských farem, kterých je v zemi zhruba pět set. Proto navrhuje, že vepřové maso by se do obchodů dostávalo se speciálním štítkem, aby zákazníci měli jistotu, že je zdravotně nezávadné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám