Hlavní obsah

Automobilky vzlykají, Německo čeká nejhorší období za dvacet let

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky opět bědují nad nízkými prodeji vozů po celém světě. Výrazný pokles má na svědomí finanční krize, která firmám značně ukrajuje ze zisků. Podle britské BBC oznámil německý autoprůmysl, že příští rok bude nejhorší za posledních téměř dvacet let.

Článek

Asociace německého automobilového průmyslu uvedla, že nižší prodeje se odrazí i na zaměstnanosti. Volkswagen, Porsche a Daimler budou muset snížit produkci, což bude mít velký dopad právě na zaměstnance.

Již nyní společnosti po celém světě pozastavují výrobu a některé snižují počty zaměstnanců. Výjimkou v tomto ohledu není ani Česko, kde o práci přišly již tisíce lidí.

Firmy také nemohou splnit své avizované plány. Například Porsche minulý týden oznámilo zpoždění ohledně převzetí Volkswagenu.

Lkající automobilky

Do příchodu finanční krize výrobci aut nadále počítali s rostoucími prodeji. Ve svých výhledech takřka neviděli strop. Jenže uplynulé měsíce je přesvědčily, že budoucnost nemusí být růžová.

Volkswagen již přiznal, že nynější prodej aut není jednoduchý. Daimler, vlastník Mercedesu-Benz, přišel s tvrzením, že situace je opravdu závažná. Trh s auty by jen v Německu měl příští rok spadnout na 2,9 miliónu prodaných vozů, a to z letos očekávaného 3,1 miliónu.

K problémům se hlásí další

Například italský Fiat varoval, že jeho zisk by v roce 2009 mohl klesnout dokonce o 65 procent. Asijské automobilky na tom jsou jen o něco lépe. Toyota, Honda a Nissan zatím jen snižují svoji produkci v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám