Hlavní obsah

Nelegální zaměstnávání cizinců: bude hrozit až pět let vězení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zaměstnáváte na černo cizince ze států mimo Evropskou unii, například z Ukrajiny, Mongolska, Ruska či Vietnamu? Od ledna 2010 byste si měli dát dobrý pozor. Zatímco dnes vám za to hrozí maximální pokuta dva milióny korun, nově budete moci skončit až na pět let za mřížemi.

Článek

Když navíc někomu z těchto cizinců neoprávněně pomůžete k pobytu na území ČR a vyděláte tím nemalé peníze, hrozí vám až osmileté vězení.

Se zbrusu novými trestnými činy „neoprávněné zaměstnávání cizinců“ a „napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“ totiž přichází nový trestní zákoník, který nedávno schválila Sněmovna. Chybí tedy už jen souhlas Senátu a podpis prezidenta.

Nová páka na šéfy gangů?

Podle autorů této novinky by se měli bát především bossové organizovaných gangů, které vydělávají na nelegálním zprostředkování práce milióny korun.

„Skutkové podstaty obou trestných činů umožňují přísnější postih zejména organizovaných zločineckých struktur, které se zabývají touto činností za úplatu, ve větším rozsahu a často kořistí z nelehké situace nelegálních přistěhovalců,“ vysvětlují shodně ministerstvo spravedlnosti a vnitra svůj záměr, na koho mají nové trestné činy hlavně mířit.

Naopak postihu by se neměli bát lidé, kteří z humanitárních důvodů pomohou běženci v jeho těžké situaci a nemají z toho žádný zisk.

Iniciátorem nového deliktu neoprávněné zaměstnávání cizinců je ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle jeho návrhu není novinka zaměřena na šéfy firem, kteří třeba dají práci jednomu cizinci, ale na bosse, již za velké zisky pořizují zaměstnání opakovaně a především většímu počtu nelegálních běženců ze zemí mimo EU.

Cizinci se postihu bát nemusejí

Samotní cizinci se však postihu bát nemusejí. „Tento trestný čin by se měl nyní týkat pouze sankcí pro zaměstnavatele, nikoli zaměstnance, a pouze fyzických, nikoli právnických osob. O trestní odpovědnosti zaměstnanců za výkon nelegální práce se neuvažuje,“ uvedl mluvčí ministra Pavla Nečase (ODS) Jiří Sezemský.

Doplnil, že nejčastěji získávají v ČR nezákonně práci občané Ukrajiny. Podle informací Práva z policejních zdrojů jsou hned za nimi lidé z Mongolska a Ruska.

Deset procent nelegálně

Občané těchto zemí jsou podle cizinecké policie žádanou skupinou na trhu práce v ČR především kvůli mnohem nižším finančním nárokům než našinci, navíc jsou často nuceni pracovat sedm dní v týdnu a třeba i šestnáct hodin denně.

Jen za první pololetí letošního roku odhalily kontroly téměř 1200 nelegálně zaměstnaných cizinců v Česku, což je zhruba deset procent ze všech prověřovaných osob. Mluvčí ministerstva práce Sezemský proto varuje všechny zaměstnavatele, aby se nespojovali s nelegálními zprostředkovateli práce, protože za rok už nebudou beztrestní.

Cizinecká policie vidí ústy své mluvčí Barbory Kudláčkové v nových trestných činech i silný preventivní potenciál, protože cizinci v ČR páchají i další zločiny.

„Vzhledem k tomu, že u cizinců, kteří se na území ČR zdržují v souvislosti s neoprávněným zaměstnáváním, je předpoklad výskytu i dalšího protiprávního jednání. Bude možnost postihu pachatelů dle této nové skutkové podstaty, další instrument policie v boji proti zločinu,“ míní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám