Hlavní obsah

Spolana kvůli krizi omezí výrobu, místní lidé se bojí o práci

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální finanční krize dopadla i na českou chemičku Spolana v Neratovicích, která zaměstnává přes devět stovek lidí. V prosinci tu pozastaví výrobu. V tamním regionu jsou přitom na Spolaně závislé často celé rodiny, pro Neratovice a okolí je chemička totéž, co Škoda Auto pro Mladoboleslavsko. Místní proto mají z nastávajícího útlumu výroby obavy.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Chemička Spolana Neratovice

Článek

Kvůli současné situaci na trzích, kde panuje finanční krize, útlum investic a tedy i poptávky po různém zboží, rozhodlo vedení Spolany, že v prosinci omezí produkci svých výrobků až o polovinu.

Chce tak zabránit vzniku a kumulaci ztrát. "Prozatím nedokážeme odhadnout, jak velké části zaměstnanců se to dotkne. Nejdříve chceme, aby si vyčerpali řádnou dovolenou, dál jim budeme dávat náhradní práci a teprve potom by přišlo na řadu to, že by lidé zůstávali doma. Rozhodně nezastavíme výrobu natvrdo. Některé provozy pojedou a další se budou udržovat a bude k nim potřeba stále nějaká obsluha,“ řekl Právu mluvčí Spolany Jan Martínek.

Zaměstnanci se obávají propouštění

Rozhodnutí vyvolalo mezi lidmi nervozitu. "Už to není, co dřív. Bývalo tu zaměstnaných kolem 1500 lidí, je nás rok od roku míň. Koupili nás Poláci, vyměnilo se vedení a stejně to jde od deseti k pěti. Čert ví, jak to s námi dopadne. Mluví se o dalším propouštění,“ říkal jeden ze zaměstnanců, který nechtěl zveřejnit jméno.

Jak to vypadá s vyhlídkami do dalšího roku a zda dojde na další omezení výroby nebo dokonce na propouštění, nechtěla zatím Spolana příliš odhadovat. "Krize asi bude pokračovat. Je otázka, jak se budou vyvíjet ceny surovin a odbyt na trhu,“ řekl Martínek.

Spolana je především producentem PVC. V podobě konstrukčních plastů se v praxi používá například pro vodovodní trubky, plastové profily na výrobu dveří a oken, ale také například jako komponenty do aut. Je tedy jasné, že Spolana je závislá především na vývoji stavebnictví a automobilového průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám