Hlavní obsah

Krize zasáhla i království Mickeyho Mouse

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná finanční krize, která přechází ve zpomalování světové ekonomiky, zasahuje i zábavní průmysl. První velkou vlaštovkou jsou nižší zisky společnosti Walt Disney. Jak poznamenal deník New York Times - temné dny nakonec zastihly i kouzelné království.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Gigant, který vydává kreslené knihy a filmy, provozuje zábavní parky a vlastní televize, zaznamenal výrazný pokles zisků zejména ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku. Walt Disney eviduje hospodářské výsledky od začátku října do konce září.

A právě na konci léta naplno propukla současná finanční krize. Kvůli ní například mnoho společností propouští, měny se potýkají s vysokou volatilitou. Lidé tak mají hlouběji do peněženek.

Podle BBC zisk společnosti ve čtvrtém čtvrtletí klesl z loňských 870 miliónů dolarů na 760 miliónů dolarů (zhruba necelých 15 miliard korun). Příjmy však vzrostly z 8,93 miliardy na 9,45 miliardy dolarů.

"Důvěra zákazníků je nejnižší za posledních třicet let,“ komentoval výsledky, jejichž propad trh překvapil, šéf společnosti Robert Iger. S prohlubující se krizí bude zákazníků nejspíše ubývat. Zábavní parky, těžící z motivů nejznámějších Disneyho kreslených filmů, čekají horší časy.

Pohádkové postavičky v kombinaci s kolotoči společnosti vynášely přibližně 11,5 miliardy dolarů ročně (více než 220 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám