Hlavní obsah

Pokuta 240 miliónů pro RWE Transgas zatím platí, rozhodl soud

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Plynárenská společnost RWE Transgas musí zaplatit pokutu 240 miliónů korun, kterou podniku udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominance. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který zrušil předchozí opačný verdikt Krajského soudu v Brně. Novinkám to potvrdila mluvčí správního soudu Sylva Dostálová.

Článek

Zároveň podle NSS může antimonopolní úřad dávat pokuty souběžně za porušení českého i evropského práva. Právě na tom stál dřívější verdikt Krajského soudu v Brně.

Ten totiž tvrdil, že nelze za stejné jednání udělit souběžně pokutu jak za porušení evropského, tak za porušení českého práva. Pokutu pro plynárenskou společnost, jež měla v roce 2007 zneužít své dominantní postavení na velkoobchodním trhu s dodávkami plynu, zrušil.

NSS pokutu od antimonopolního úřadu opět potvrdil. Šetření se tak vrátí ke krajskému soudu.

"Bude při svém rozhodování vázán názorem Nejvyššího správního soudu. Zatím tedy nelze činit konečné závěry o tom, zda vůbec a případně jak vysokou pokutu bude muset společnost RWE zaplatit,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám